David lynch (Foto: TV 2)
David lynch (Foto: TV 2)

David Lynch på norgesbesøk

– Meditasjon har hatt stor betydning for mitt arbeid med film og kunst

I sin bok «Catching the big fish» skriver David Lynch:

– Hvis du vil fange småfisk kan du holde deg på grunt vann. Men hvis du vil fange storfisken må du gå dypere.

Metaforen David Lynch snakker om er bundet til meditasjon.

De siste 37 årene har David meditert to ganger daglig med en teknikk som kalles transedental meditasjon. I Norge er det Maharishi Senteret som tilbyr opplæring av denne meditasjonen, og derfor kom Lynch til Norge, for å feire at det norske senteret fyllte 50 år.

Her kan du høre David Lynch snakke om hva meditasjon er og hvilken glede det gir han!

465698

– Transedental meditasjon har hatt en stor betydning for mitt arbeid med film og kunstmaling, og alle andre områder i livet, skriver han.

Den kvelende klovnedrakten i gummi

– Da jeg begynte å meditere var jeg full av angst og frykt. Jeg var deprimert og sint, skriver han. Jeg kaller dette sinnet for negativitetens kvelende klovnedrakt av gummi. Med en gang du begynner å meditere og dykke ned i ditt indre, begynner klovnedrakten å gå i oppløsning.

Når den har gått i oppløsning vil du oppleve frihet, skriver David Lynch

Twin Peaks og ideer

David Lynch er mannen bak store filmer som Blue Velvet, Wild at Heart, Lost Highway og Mulholland Drive. I tillegg skapte han den revolusjonerende tv-serien Twin Peaks, som ble sendt på NRK i 1990.

– Jeg vet ikke hva som utløser ideene. Noen ganger kommer de på grunn av ting som skjer i verden, noen ganger av dagdrømmer, musikk eller når jeg går på gata, sier David Lynch til God morgen Norge.

– Om jeg hadde fått hele filmideen på en gang, hadde det vært flott, men ideene kommer som fragmenter, sier Lynch. Noen ganger en scene, noen ganger mindre enn det, forteller han.

I disse dager holder David Lynch på med en dokumentar om Maharishi Mahesh Yogi. I tillegg jobber han med både filmideer og malerier, litografi og musikk.

Se hele innslaget med David Lynch og filmene hans i videovinduet over!

Møte med Fellini

David Lynch står bak store filmer som Wild at Heart, Blue Velvet og Mulholland Drive, for å nevne noen. I tillegg er han kjent for tv-serien Twin Peaks som gikk på NRK i 1990. Tirsdag stilte han til intervju med publikum på Litteratuhuset i Oslo, der han blant annet fortalte om sitt møte med avdøde regissør Federico Fellini.

Se David Lynch fortelle om fellini her:

465680