bru (Foto: TV 2/Espen Aarebrot Heiestad)
bru (Foto: TV 2/Espen Aarebrot Heiestad)

Bli med oss langs Atlanterhavsveien

Kåret til århundrets byggverk og nasjonal turistvei. Se hvorfor.

Mellom Kristiansund og Molde finner man den kjente Atlanterhavsveien. Den 8,3 km lange veien har klart det kunststykket å bli kåret både til nasjonal turistvei og århundrets byggverk.

– Sammen med Geirangerfjorden og Trollstigen er Atlanterhavsveien den største naturattraksjonen i fylket, sier Roar Harsvik, reiselivssjef i Destinasjon Kristiansund og Nordmøre.

– Du kjører praktisk talt uti havet, og det er jo unikt.

Verdens fineste bilreise

Krappe svinger og vill natur ga Atlanterhavsveien førsteplass på den britiske avisen The Guardians liste over verdens fineste bilreiser i 2006.

– Vi pleier å si at Atlanterhavsveien er en idyll i fint vær og en opplevelse i stygt vær, sier Harsvik.

Det som i utgangspunktet var planlagt som jernbanestrekning, ble i stedet en vei med åtte broer som binder sammen øyer, holmer og skjær. Veien åpnet i 1989 og de første 10 årene var det bomvei.

atlanterhavsveien (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
atlanterhavsveien (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
bro, atlanterhavsveien (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
bro, atlanterhavsveien (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)

Eldorado for fiskere

Det skrytes mye av Atlanterhavsveien, og ikke uten grunn.

For i tillegg til design og flott utsikt, stortrives sportsfiskere langs veien. Nytt i år er to egne fiskebroer til den nette sum av 11,5 millioner kroner. Før sto man på de vanlige bilbroene, noe som førte til flere nestenulykker og stygge situasjoner.

De nye fiskebroene er trolig de eneste i sitt slag i Norge.

– Den er kjempefin, sier Bente Ekre fra Vinstra i Gudbrandsdalen, som liker seg på Nordvestlandet. Vi er fra Østlandet vi, fortsetter hun. Vi har ikke den samme naturen der.

fiskere (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
fiskere (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)

Og de få minuttene vi står og følger med, drar hun og fiskekompisene opp fisk på fisk, både makrell og sei.

– Vi er her hvert år og stortrives her. Se deg rundt da, er det ikke fint, smiler Ekre. Og så sikrer vi oss mat for vinteren.

Dykkeparadis

Havstrekningen mellom Kristiansund og Molde regnes for å være en av de farligste partiene langs norskekysten for skipstrafikken. For dykkere, derimot, er dette området et eldorado, med en meget rik undervannsflora og fauna.

Langs Atlanterhavsveien finner vi også Strømsholmen sjøsportsenter

dykker (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
dykker (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
Dykking ved Strømsholmen, Atlanterhavsveien. (Foto: Nils Aukan)
Dykking ved Strømsholmen, Atlanterhavsveien. (Foto: Nils Aukan)

– Dette området er unikt i Norge, ja hele Europa, sier dykkerinstruktør Cato Nygård.

Mens man på populære dykkersteder som Rødehavet har 1000 arter under vann, finnes det mer enn 1400 ulike arter i dette området.

– Uansett hvor du snur deg, ser du noe, sier Nygård. Fra små planter til sel og spekkhoggere! For min egen del er jeg heller under vann enn over vann, smiler Nygård.

Bjartmars favorittkro

bacalao (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)
bacalao (Foto: TV 2/Espen Aarebrot-Heiestad)

Atlanterhavsveien er kun 8,3 km lang. I den ene enden ligger Bjartmars favorittkro.

Innehaver Quirien van Oirschot er egentlig fra Nederland, men møtte mannen sin på Averøya og sammen har de barna Anneli på to år og Bjartmar på seks år. Og derav også navnet på kroa!

– Vår spesialitet er bacalao, sier van Oirschot. Den er gjort på klippfisk, det vil si saltet og tørket torsk. Hun legger til at Bjartmars favorittkro ikke er en typisk veikro.

– Vi serverer kun norsk mat, med ekte norske råvarer. Vi er opptatte av at de som kommer hit får smake ekte ingredienser fra Nordmøre, sier hun.

Kortreist mat

Ekte ingredienser byr også Wenche Andersen på. For langs Atlanterhavsveien ligger Håholmen Havstuerog sammen med kjøkken- og restaurantsjef Olav Kåre Jørgensen, laget hun gravet lam. Trykk på videovinduet under for å se innslaget.