Vil ha meldeplikt for asylsøkere

Regjeringen vil innføre bo- og meldeplikt for asylsøkere og truer med fengsling av alle som bryter med betingelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den foreslåtte innstrammingen som nå vurderes av Justisdepartementet, skal hindre at asylsøkere forsvinner, skriver Klassekampen.

Gruppene det foreslås meldeplikt for, er asylsøkere som kommer fra land der mange får avslag – og som derfor skal få saken behandlet innen tre uker, asylsøkere som har såkalt grunnløs søknad som skal behandles innen 48 timer, asylsøkere som først har søkt asyl et annet sted i Europa – såkalte Dublin-saker – eller mulige Dublin-saker, og enslige mindreårige asylsøkere med Dublin-sak.

Ved utgangen av september i år hadde 368 personer innenfor disse kategoriene forsvunnet.

– Vi får tilbakemeldinger fra politiet om at de bruker veldig mye tid på å uttransportere asylsøkere med Dublin-saker, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet til Klassekampen.

– Brudd på meldeplikt og opphold på et bestemt sted vil føre til frihetsberøvelse som sanksjon, legger han til.

Konstituert generalsekretær Sylo Taraku i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier de generelt er kritiske til at myndighetene begrenser bevegelsesfriheten til asylsøkere og stiller seg avventende til begrunnelsen for mulig pålegg om bestemt bosted og meldeplikt.

– Hvis langt flere i disse kategoriene asylsøkere enn andre forsvinner når vedtaket fattes, så kan det kanskje være legitimt, sier Taraku til Klassekampen. (©NTB)