Spesialpsykolog Cecilie Lynum og redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar, er enige om at man skal være varsom med å overtolke skattelistene
Spesialpsykolog Cecilie Lynum og redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar, er enige om at man skal være varsom med å overtolke skattelistene

Trygve Hegnar: – Mye feil i skattelistene

Trygve Hegnar finner seg ikke i at han betalte «bare» 5,7 millioner i skatt

Nordmenn har igjen kastet seg over skattelistene som ble offentligjort i natt. Spesialpsykolog Cecilie Lynum er bekymret over den enorme interessen skattelistene har fått.

– Skattelistene har blitt en ren underholdning. Den grafsingen i folks privatliv er blitt en ren folkeforlystelse. Jo mer privat og sensitiv informasjonen er, jo mer synsing og grafsing blir det. Det oppstår et behov for å sjekke slikt, sier hun.

Hegnar støtter offentliggjøringen

– Det er gode grunner for å offentliggjøre. Det er kanskje greit å se hvor lite statsministeren tjener i forhold til finanstoppene, sier redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar.

Selv om Hegnar også er finansmann, er han på journalistenes side i spørsmålet om hvorvidt man skal offentliggjøre skattelistene.

Søk i skattelistene her

– Som pressemann så er jeg for å offentliggjøre, sier Trygve Hegnar til God morgen Norge.

Men han er ikke overbegeistret over hvor populært det har blitt.

– Akkurat nå så føler jeg at det er for mye underholdning. Datateknologien gjør at man får raskere tilgang til alt og det grafses mye mer, sier han.

Feil i ligningstallene

Trygve Hengars egne ligningstall ser han som et godt eksempel på at man skal betrakte tallene med varsomhet.

– Skattelistene som offentliggjøres inneholder mye feil. I mitt tilfelle er det helt feil. Jeg betalte dobbelt så mye i skatt enn det som står der, sier Hegnar, i det han «sjekker seg selv».

Hegnar sier at han er stadig overrasket over at ligningsvesenet klarer å ta feil år etter år.

– I år har jeg rettet avvikene både på nett og på papir, likevel blir det feil. Hvis det blir så lett feil for meg, så tipper jeg at det blir feil for andre også, sier han

Les alt om skattelistene på tv2.no

Misvisende

Dessutten påpeker at det er mye bak de tallene som vi ikke vet. Eksempelvis store investeringer folk gjør, som går tapt.

– Det er så mye bak de tallene. Jeg får en dårlig følelse når man bruker de tallene ukritisk. Jeg har prøvd å få innført en ordning hvor man ser på den reelle formuen. Da er det helt andre mennesker som havner på toppen.

Hegnar ekseplifiserer med en vanlig familie som har bolig eller hytte.

– «Alle» vet at taksten er bare en tredjedel av de reelle verdiene. Bare det gjør at ligningen blir feil for de fleste, påpeker han.

Forvirrende

– Vi sammenligner oss alltid med andre, både bevisst og ubevisst. Det er gjennom andre at vi skaper vår egen identitet, sier Lynum

Men hun tror ikke at dette gjelder for skattelistene, siden de kan være ganske forvirrende.

– Hva om naboen har mye større bil og flottere bolig, men lavere inntekt, spør hun retorisk.

Hegnar er enig og påpeker at man kan leie eller lease en fantastisk bil med liten inntekt.

Skaper grunnlag for mobbing

Les også: Barn googler skattelister

TV 2 har tidligere skrevet om at ungdommer bruker foreldrenes inntekt som grunnlag for mobbing. Lynum bekrefter at det skjer.

– Jeg har opplevd dette i mitt praksis og dette er en stygg ting, sier Lynum.

Hun foreslår å anonymisere skattelistene og heller klassifisere dem etter demografi, geografi og yrke.