Seks milliardærer hadde null i inntekt

Landets nest rikeste mann hadde en inntekt på null kroner i fjor. Men Kjell Inge Røkke er ikke alene – seks milliardærer hadde ifølge årets ligningstall ingen inntekt i 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjell Inge Røkke er med en oppført formue på 8,1 milliarder kroner i ligningstallene som ble lagt fram natt til onsdag, landets nest rikeste person. Likevel hadde han, for tredje året på rad, null kroner i inntekt, melder TV 2.

Aker-eier Røkke skal likevel ikke beskyldes for ikke å bidra til fellesskapet. Utlignet skatt for 2009 utgjorde ifølge listene 89,5 millioner kroner.

Også Jens Bernhard Ugland, Morten Sigval Bergesen og Stein Erik Hagen er oppført med formuer over 1 milliard kroner og med inntekt på null kroner.

Samtlige bidro likevel på sitt vis til fellesskapet med skatt i størrelse fra 21,1 millioner kroner (Spetalen) til 11,5 millioner kroner (Hagen).

I tillegg hadde fire milliardærer relativt beskjedne skattbare inntekter i 2009. Fremst av disse er Eirik Hagen Goksør, som hadde en formue på 3,5 milliarder kroner og en inntekt på 148.269 kroner. I skatt ble det 38,6 milliarder kroner for 30-åringen.

Ifølge DN.no hadde Hagen Goksør året før null i formue, noe som avisen mener kvalifiserer til omtale som «årets rakett».

Andresen beskattes med 117,7 millioner kroner for å ha en formue på 10,3 milliarder kroner og en inntekt på 15,4 millioner kroner.

Også hotellkonge Olav Thon beholder sin tredjeplass fra året før, med en formue på nær 5,6 milliarder kroner. Det er en økning fra året før på 600 millioner kroner, melder NRK.

De siste fire årene har Aas ifølge E24.no hatt en samlet ligningsinntekt på 1,2 milliarder kroner. Formuen var ifølge ligningen i fjor på 907 millioner kroner.

Nestemann på inntektstoppen er for øvrig en 22-åring. Kraftarving Johan Diderik Cappelen fra Ulefos endte med en anstendig inntekt på 183.309.236 kroner.

Inntektstoppen preges av ukjente navn, og først på 12. plass dukker en kjendis opp, nemlig hotellkonge Petter Stordalen med en inntekt like under 59 millioner kroner.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger sier til NA24 at bare minstefradraget betyr et fradrag på 70.000 kroner for alle med normal inntekt. I tillegg kommer rentefradrag, fradrag for tap på aksjer og flere andre typer fradrag.

Ligningstallene forteller heller ikke at «verdens rikeste nordmann» heter John Fredriksen. Rederen med en formue på rundt 60 milliarder kroner har nemlig for lengst flagget ut til skatteparadiset Kypros. (©NTB)