reinkadaver_0 (Foto: TV 2)
reinkadaver_0 (Foto: TV 2)

Vil jakte ulv med helikopter

Reindriftssamer i Karasjok frykter at flere hundre rein er drept av ulv de siste to ukene. Nå krever de å få jakte ulv fra helikopter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skremt av ulv flyktet i går  flere hundre rein fra høstbeitene ved Jergul sør for Karasjok. Tirsdag tok man i bruk helikopter for å drive dem tilbake til området der en reineier i går gjorde en sikker observasjon av ulv.

Så ulv på 50 meters avstand

– Han observerte at den hadde drept  en rein og holdt på å spise den.  Han var bare 50 meter i fra ulven, og  fortalte at den var ganske stor. Cirka en meter høy, forteller lederen i Skuohtanjarga siida, Mikkel Sara til TV 2 Nyhetene.

Sara frykter at  flere hundre rein  de siste ukene er tatt av ulv. Et 20-talls kadaver er registrert og i ettermiddag  fant  Oddleif Nordsletta i Statens Naturoppsyn  en  skadet kalv som måtte avlives. 

Vil jakte ulv med helikopter

Fellingstillatelse er gitt av fylkesmannen, men lederen i reinbeitebeitedistriktet Mikkel Sara krever nå en mer effektiv jaktform.

– Det jeg mener det er å bruke helikopter. Finne den og skyte den. Det må direktoratet ta tak i, sier han til TV 2 Nyhetene.

Forstyrrer parringen

Akkurat nå er reinsimlene i brunst, og når flokken  blir stresset av ulv kan  det  påvirke parringen.  Reineierne frykter at det  kan påføre dem  et større tap enn det helikopterbruk og styrka gjeting allerede har gjort.

– Det blir nok flere hundre tusen hvis det her fortsetter, sier Sara.

Direktoratet vurderer helikopterjakt

Knut Morten Vangen i Direktoratet for naturforvaltning sier til TV 2 at det vil bli åpnet for jakt med helikopter om ulven fortsetter å ta rein. Ulven  har ingen plass i Finnmark, og spesielt ikke i kjerneområdene for reindrift.