Ingen ekstern gransking av Serena-angrepet

Det blir ingen ekstern gransking av angrepet på Serena hotell i Kabul i 2008. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité går ikke videre med saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- En samlet komité finner at justisministeren, forsvarsministeren og utenriksministeren har svart tilfredsstillende på spørsmålene som er stilt. Dermed legges saken til side, sier komiteens andre nestleder Martin Kolberg (Ap) til NTB.

Bakgrunnen for saken er informasjon NRK Brennpunkt ble gjort kjent med gjennom nettstedet WikiLeaks. Så sent som tre måneder før angrepet som kostet Dagbladets Carsten Thomassen og sju andre livet, skal etterretning ha avdekket planer om et angrep som minner om det som skjedde i virkeligheten.

I brev til de tre statsrådene stiller kontrollkomiteen spørsmål om hvilke vurderinger som ble gjort og hvilken informasjon som var tilgjengelig før angrepet.

- Det er godtgjort i svarene fra statsrådene at det ikke ble gjort noe bevisst forsøk på å holde tilbake informasjon. Dette var en av veldig mange rapporter som i sum ble tatt med i en samlet vurdering av saken, sier Kolberg.

Komiteen spurte også om statsrådene ville ta initiativ til en ekstern gransking av saken, men verken utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap) eller justisminister Knut Storberget (Ap) ser behovet for dette. (©NTB)