Statsminister Jens Stoltenberg er intervjuet i ny bok om klimaparadokset.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)
Statsminister Jens Stoltenberg er intervjuet i ny bok om klimaparadokset. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold)

Stoltenberg: – Lik rett til klimautslipp

Retten til å slippe ut klimagasser, bør være like stor for alle innbyggere i alle land, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en bok som lanseres tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I boka «Klimaparadokset. Jens Stoltenberg om vår tids største utfordring», intervjues Stoltenberg av forfatter og Dagens Næringslivs-journalist Kjetil B. Alstadheim.

– Spennende tanke

Dagens Næringsliv omtaler boka tirsdag, og skriver at statsministeren i intervjuene tar til orde for at det bør være et mål for de internasjonale klimaforhandlingene å gi alle mennesker lik rett til klimagassutslipp.

– Det å tenke seg at ethvert menneske på jorden har samme rett til å bruke atmosfæren, det synes jeg er en moralsk og spennende tanke, sier Stoltenberg i boka. Dermed tar han til orde for en avtale som er vesentlig mer ambisiøs for vestlige land enn utslippsreduksjonene som så langt har vært foreslått.

Må redusere kraftig

Ifølge forsker Steffen Kalbekken ved Cicero senter for klimaforskning, vil Stoltenbergs modell innebære at vestlige land må redusere sine utslipp med 95 prosent fra dagens nivå innen 2050.

– Det vil innebære en gigantisk overføring fra rike til fattige land, sier han til Dagens Næringsliv.

– Ikke realistisk

Han mener modellen ikke er realistisk i dag, men at omfordelingseffekten gjør den moralsk attraktiv, men samtidig politisk veldig vanskelig.

Også Stoltenberg mener det vil ta tid å komme dit hen at alle får samme rett til utslipp uten å øke utslippene over dagens nivå.

– Men jeg mener det et viktig mål å gå mot selv om det vil ta dit å komme dit, sier Stoltenberg. (©NTB)