qparktopp (Foto: Privat)
qparktopp (Foto: Privat)

Q-park bøtela for akuttfødsel

Sebastian fikk 500,- i parkeringsbot fordi kona brukte for lang tid på fødselen.


Søndag 3.oktober måtte Sebastian Sandsgaard og hans høygravide kone Sunniva Anonsen Sandsgaard i hui og hast hoppe i bilen og komme seg til fødselsklinikken på Ullevål.

Paret parkerte på gratisplassene som er holdt av til akutte fødsler kl. 14.30.

– Det kunne ikke blitt stort mer akutt. Hadde vi ankommet senere hadde jeg selv måtte ta jobben som jordmor i bilen, sier Sandsgaard til TV 2 hjelper deg.

Les også: Her feilparkerer parkeringsvakten

Les også: Parkeringsselskaper ilegger for høye bøter

Kunne ikke forlate kona

På Q-parks parkeringsskilt på utsiden av fødeklinikken står det at akuttparkeringen er gratis i éntime. I det Sebastian og kone kom inn på sykehuset var fødselen allerede i gang.

Å forlate kona for å mate penger på parkeringsautomaten eller flytte bilen var derfor ikke aktuelt for den vordene faren.

– Jordmoren sa også at det var helt uaktuelt at jeg kunne gå ut, og at parkeringsvaktene ikke kunne være så strenge, forklarer Sebastian.

To timer senere var fødselen over, og Sebastian gikk ut til bilen. På vinduet fant han en lapp fra Q-park. Akuttfødselen hadde tatt to timer, og ifølge Q-park var dette en time for mye.

Kontrollavgiften lød på 500 kroner, en bot den nybakte faren mener er helt urimelig.

– Fødselen tok to timer, noe som er en veldig rask fødsel. Dessuten var det en nødsituasjon og vi sto parkert på akuttplassene, forteller Sebastian som klagde på boten fra Q-park.

Les også: Erik Trøen Fikk bot for å hjelpe handikapet passasjer på oppdrag fra sykehus. – De lar oss ikke gjøre jobben vår

Les også: Fikk bilen tauet og en sluttregning på 3300 kroner. – Ulovlig, sier lederen for Parkeringsklagenemnda

Klagen avvist

Men Sandsgaards skriftlige klage ble blankt avvist av Q-park. De sto på sitt, og mente at den to timer lange fødselen var for lang, og at faren skulle ha forlatt fødestua for å flytte bilen mens fødselen pågikk.

– Jeg syns det er veldig firkantet av Q-park. Jeg syns de burde ta mer hensyn når det oppstår slike situasjoner, sier han til TV 2 hjelper deg.

Q-park snur

Driftssjef Lars G. Monsen medgir at å regulere parkeringen på et sykehus er vanskelig.

– Det er kun to plasser som er regulert til akutt fødende. Men hva er akutt? Vi må vurdere om personene hadde muligheten til å flytte bilen, eller om de ikke hadde det, sier han til TV 2 hjelper deg.

Etter å ha lest gjennom den avviste klagen igjen, snur derimot selskapet og konkluderer dermed med at det fødende paret ikke hadde mulighet til å fjerne bilen i løpet av de to timene fødselen pågikk.

– Det vil alltid være enkeltsituasjoner som ikke passer inn i reguleringen av parkeringsplasser på sykehus, innrømmer driftssjefen til TV 2 hjelper deg.

– I en totalvurdering, fra hans ståsted, så skjønner jeg at han ser dette som urettferdig. Reglene våre åpner for skjønnsmessige vurderinger, og her er det flere ting som taler for at kravet frafalles, avslutter Monsen.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter