filip lofoten (Foto: TV 2)
filip lofoten (Foto: TV 2)

Hvorfor får ikke Filip (8) rullestolbil?

Andre barn med samme funksjonshemning får bil fra NAV. Men arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) nekter for forskjellsbehandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Åtte år gamle Filip fra Leknes i Lofoten har Angelmans syndrom – en sjelden funksjonshemning som blant annet medfører forsinket motorisk utvikling.

Filip er en bestemt ung herremann som stort sett gjør som han selv vil - derfor er det vanskelig å løfte ham inn og ut av bilen. Filip har fått tildelt både elektrisk rullestol og andre viktige hjelpemidler som skal gjøre hverdagen enklere.

Men NAV mener alt utstyret kan fraktes rundt på en tilhenger.

Andre får bil

Andre barn med samme syndrom andre steder i landet får tilpasset rullestolbil. Men ikke Filip.

TV 2 har i en serie reportasjer avslørt at reglene for tildeling av rullestolbil med heis eller rampe praktiseres ulikt hos de forskjellige NAV-kontorene. Men arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) avviser at dette er forskjellsbehandling.

– Systemet vårt har som forutsetning at folk skal behandles likt. Jeg legger til grunn at man har vurdert like tilfeller likt, sier Bjurstrøm til TV 2 Nyhetene.

NAV: – Kan virke urettferdig

Regelverket sier at så lenge Filip har en viss form for gangfunksjon er det ikke er rom for å bruke skjønn i slike tildelingssaker. NAV innser at dette kan oppleves urimelig.

– Noen søkere vil, kanskje med rette, sitte igjen med inntrykk av at vedtaket er urettferdig. Det kan vi i noen tilfeller være enig i, og da er det vår plikt å melde fra og si at her må man vurdere regelverket på nytt, sier Martin Apenes, kommunikasjonsdirektør i NAV.

Vil ikke endre reglene

Men hos Statsråden er det lite gehør for å endre dagens regelverk.

– Da må jeg prioritere noen andre ned, og det har jeg ingen planer om å gjøre nå, sier Hanne Bjurstrøm.

Familien i Lofoten mener NAVs slagord «Vi gir mennesker muligheter» er langt fra sannheten:

– Ingenting NAV har skrevet nå i tre år er forenlig med virkeligheten. Det er ikke sånn vi har det i hverdagen, sier Filips mor Marita Amundsen til TV 2.