Til Storberget og Halvorsen for å misjonere om meditasjon

Under sitt besøk i Oslo skal kunstneren og filmskaperen David Lynch møte Kristin Halvorsen (SV) og Knut Storberget (Ap) for å overbevise dem om å teste ut meditasjonsteknikker i norske skoler og fengsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lynch er i Norge for å fronte arbeidet med The David Lynch Foundation, som bygger på Beatles-guruen Maharishi Mahesh Yogis teknikker for transcendental meditasjon. Selv bruker den amerikanske regissøren meditasjon i sitt kreative virke, men stiftelsen har også gitt 150.000 skoleelever verden rundt opplæring i hvordan få minutters daglig meditasjon kan skape harmoni og bedre læringskår.

- Etter ett år med dette systemet i skolen får man ut alle de negative følelsene og ender opp med lykkeligere og mer lærevillige elever. Noen skoler som har vært med på programmet, har gått fra å være de mest problemfylte til å få en helt endret hverdag, sier David Lynch til NTB.

Meditasjonsteknikken er en måte å oppnå en drømmelignende tilstand uten å sove, men den helsemessige effekten er også omstridt av en rekke forskere. Han utfordrer norske myndigheter til å teste ut systemet i ti skoler, og tirsdag skal han ha samtaler med både kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og justisminister Knut Storberget (Ap). Den drøyt 50 år gamle teknikken har også blitt innført i flere amerikanske fengsler.

- Alle de tingene som førte dem i fengsel og skapte problemer for dem, forsvinner som et poff. Systemet har vært prøvd ut i ulike fengsler i 30-40 år, og flertallet av fangene havner aldri innenfor murene igjen, hevder den 64-årige regissøren. (©NTB)