USA: - Iran kan spille en rolle i Taliban-samtaler

USA anerkjenner at Iran kan spille en rolle for å få en slutt på krigen i Afghanistan, sier den amerikanske spesialutsendingen Richard Holbrooke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iran deltar for første gang på den internasjonale Afghanistan-konferansen som pågår i Roma i disse dager. Blant det som diskuteres, er framgangen i overføringen av ansvaret for sikkerheten i landet til afghanerne selv.

Holbrooke sa mandag at USA ikke har sterke innvendinger mot at Iran kan delta mer aktivt i forhandlingene med Taliban.

- Vi anerkjenner at Iran, med sin lange og tilnærmet åpne grense til Afghanistan har en rolle å spille for å få en fredelig slutt på situasjonen i Afghanistan. USA ser ingen problemer med at Iran er til stede, sa Holbrooke, som er USAs spesialutsending til Afghanistan og Pakistan, på en pressekonferanse.

USA har flere ganger tidligere beskyldt Iran for å hjelpe opprørere i Afghanistan. Teheran nekter på sin side for å ha støttet militante grupper i landet og mener den ustabile situasjonen skyldes vestlige styrkers tilstedeværelse.

Det sjiadominerte Iran var sterk motstander av det sunnimuslimske Taliban-regimet, som styrte Afghanistan fra 1996 til 2001. (©NTB)