GIR OPP:  Leder Bart De Wever av det nederlandsktalende nasjonalistpartiet N VA, klarer ikke å danne regjering. (Foto: FRANCOIS LENOIR, © FLR/CK)
GIR OPP: Leder Bart De Wever av det nederlandsktalende nasjonalistpartiet N VA, klarer ikke å danne regjering. (Foto: FRANCOIS LENOIR, © FLR/CK)

Belgisk regjeringsforhandler gir opp

Det foreløpig siste forsøket på å stable en belgisk regjering på beina er over - uten resultat, ifølge politikeren som har forsøkt å forene de stridende språkgruppene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Fabula acta est (stykket er slutt), sier Bart De Wever, leder av det nederlandsktalende nasjonalistpartiet N-VA og sistemann som har prøvd å danne en regjering.

Les også: Valget øker splittelsen i Belgia

Belgierne gikk til valg 13. juni etter at den forrige regjeringen brøt sammen på grunn av uenighet mellom landets nederlandsktalende flertall og det fransktalende mindretallet.

Det latinske uttrykket «Fabula acta est» sies å ha vært den romerske keiser Augustus' siste ord. De Wever er begeistret for latin og har til og med gitt partiet sitt et latinsk tilnavn basert på de tre initialene N-VA: «Nihil volentibus arduum», eller «Intet er vanskelig for den som vil».

Søndag la han fram et kompromissforslag om finansreform og delingen av hovedstaden Brussels valgdistrikter, de to største stridsspørsmålene mellom folkegruppene.

I løpet av noen få timer hadde erkerivalene i det fransktalende sosialistpartiet PS avvist forslaget. (©NTB)