OFFENTLIGGJØRES ONSDAG: Skattelistene fra inntektsåret 2009 blir offentliggjort natt til onsdag 20. oktober. (Foto: TV 2 )
OFFENTLIGGJØRES ONSDAG: Skattelistene fra inntektsåret 2009 blir offentliggjort natt til onsdag 20. oktober. (Foto: TV 2 )

Skattelistene: – Vi ser ikke hvor ekstreme vi er

Skattebetalerforeningen mener hva man tjener og betaler i skatt er en sak mellom en selv og skattemyndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til onsdag 20. oktober offentliggjøres listene over nordmenns inntekt, skatt og formue for 2009. Dermed kan alle søke opp og se hva sjefen, naboen, familiemedlemmer eller andre tjener og har i formue.

Offentliggjøringen av skattelistene begrunnes fra regjeringen som viktig «for å styrke den kritiske debatten om skattemessige forhold og kan bidra til den samfunnsmessige kontrollen med ligningsmyndighetene».

Men ikke alle kjøper denne forklaringen.

– Vi mener at hva man tjener og hva man betaler i skatt er en sak mellom en selv og skattemyndighetene, sier advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen Gry Nilsen til TV 2.

Bør man forby offentliggjøring av skattelistene? Gi din stemme i avstemningen til høyre

Les også: Vi har betalt 342 milliarder til felleskassen

Prinsipielt imot offentliggjøring

Skattebetalerforeningen har foreslått å heller ha ordningen man hadde tidligere, at skattelistene lå ute hos Skattedirektoratet i tre uker før de ble fjernet.

– Dette kunne vært en mellomløsning. Men prinsipielt sett er vi helt imot offentliggjøring, sier Nilsen.

Regjeringen argumenterer blant annet med at offentliggjøringen kan bidra til samfunnets kontroll med ligningsmyndighetene.

– Vi mener at Skatteetaten og Riksrevisjonen klarer å foreta den kontrollen. Og de har mye bedre midler til kontroll av dette nå enn før da skattelistene først ble offentliggjort.

Gry_Nilsen (Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen)
Gry_Nilsen (Foto: Bo Mathisen / Skattebetalerforeningen)

Det andre argumentet fra regjeringen er at offentliggjøringen styrker den kritiske debatten om skattemessige forhold. Også der mener Skattebetalerforeningen at det finnes andre måter å gjøre dette på.

– Det vi ser er jo at skattelistene har blitt ren underholdning, det er helt klart, sier Nilsen.

Særnorsk fenomen

Gry Nilsen mener vi bør ta til ettertanke at vi er i særstilling når det gjelder publisering av skattelistene.

– Det er særnorsk. Av det vi kjenner til er det ingen andre land i verden som har så omfattende publisering som Norge har, sier hun.

Skattelistene er strengt hemmeligholdt de fleste land Norge liker å sammenligne seg med, for eksempel Storbritannia og USA.

– Skattelistene i Norge har vært presseoppslag i Storbritannia og i USA. Vi har blant annet blitt intervjuet av New York Times i forbindelse med offentliggjøringen.

– Vi har blitt så vant til skattelistene i Norge, at vi ikke ser hvor ekstreme vi er, sier Nilsen.

Norske skattelister er foruten New York Times også tidligere omtalt i flere utenlandske medier. Etter at nyhetsbyrået AP skrev en artikkel om fenomenet i fjor, ble saken om talt over hele verden, blant annet i skotske «The Scotsman», canadiske «The Star» og «The Straits Times» i Singapore.

Les også: Amerikanere sjokkert over norske skattelister

Motstand blant opposisjonen

Opposisjonspartiene på Stortinget har alle tatt til orde for å endre dagens system. I etterkant av fjorårets offentliggjøring av skattelistene, fremmet både Frp, Høyre, Venstre og KrF forslag om endring av dagens system.

Høyre foreslo en ordning der man kan få tilgang til listene ved forespørsel, men hvor forespørrerens navn blir registrert. Personen det innhentes opplysninger fra får beskjed om dette, på samme måte som man får om det blir innhentet kredittopplysninger.

Fremskrittspartiet fremmet forslag om å forby offentliggjøringen etter dagens modell, men at man kan få konsesjon for tilgang til skattelistene ved konkret behov for informasjon om en skatteyter.

Saken ble behandlet i Stortinget 5. mars 2010.

Natt til onsdag legges skatteoppgjøret for 2009 frem. Rundt klokken 04 vil det være mulig å søke i skattelistene på tv2.no.