Oslo kommune3 (Foto: TV 2 hjelper deg)
Oslo kommune3 (Foto: TV 2 hjelper deg)

Fikk leiligheten tilbake full av brukte kondomer, tyvegods og dop

Oslo kommune betalte husleien for sosialklient. Nå er Anns leilighet ødelagt for 220.000 kroner.

Det er ikke et vakkert syn som møter oss i det vi går inn i leiligheten til familien Ngoc Tran på Holmlia i Oslo.

Gulv, vinduer og møbler er fulle av svimerker fra sigaretter, ledninger er klippet over, og veggene ser mest av alt ut som jarlsbergost.

– Jeg vet ikke hva de har gjort, men veggene er fulle av store hull, sier Ann Ngoc Tran til TV 2 hjelper deg.

Les også: NRK krevde 9000 i TV-lisens fra trygdede Malin

De som har bodd i leiligheten har også knust møblene til familien Ngoc Tran. Møbler for nesten 60 000 kroner er ødelagt, eller borte.

– Vi leide ut møblert. Nesten 90 prosent av det vi hadde er ødelagt. Det er helt forferdelig å se hva de har gjort med leiligheten og tingene våre, sier Ann til TV 2 hjelper deg.

Narkotika og tyvegods

Etter at leieboerne flyttet ut fant Ann både narkotika og tyvegods gjemt i leiligheten.

holmlia-skuffer-til-skap-ød (Foto: Privat)
holmlia-skuffer-til-skap-ød (Foto: Privat)

– Vi fant metadon, kokain og hasj. Vi fant også bank- og førerkort som ikke tilhører de som har bodd her, forklarer Ann.

Bråk og kondomer

Utenfor leiligheten møter vi en nabo som forteller at det kom mye bråk fra leiligheten i den tiden Anns familie leide ut.

– Folk som har bodd her siden blokkene var nye har flyttet i perioden. Det tror jeg ikke er tilfeldig, sier en nabo som ikke ønsker å ha navnet sitt i denne artikkelen.

En annen nabo forteller om uvanlig mye trafikk om natten, og om store mengder brukte kondomer på plenen utenfor soveromsvinduet.

Også inne i leiligheten lå det brukte kondomer, da leietakerne flyttet ut.

holmlia-gulvlampe (Foto: Privat)
holmlia-gulvlampe (Foto: Privat)

– Kan ikke si «sorry, mac»

Ann og familien mener Oslo kommune må dekke skadene i leiligheten.

– Jeg regner jo med at det er kommunen som er ansvarlig når det er dem jeg snakker med i forbindelse med leieforholdet, sier Ann.

Kommunen har betalt husleien for sosialklienten som leide av Anns familie. Kommunen har også stilt en depositumsgaranti for leieforholdet.

– Det var kommunen som først tok kontakt med oss, og jeg fikk ikke selv velge leietaker, sier Ann.

Anns advokat mener kommunen må dekke skadene i leiligheten, selv om det er sosialklienten som står som leietaker i kontrakten.

– De kan ikke bare sette i gang prosessen og, når det skjer et hærverk, trekke seg ut og si sorry, mac, sier advokat Ingvild Opøien til TV 2 hjelper deg.

holmlia-klesskap-soverom2 (Foto: Privat)
holmlia-klesskap-soverom2 (Foto: Privat)

Kommunen nekter ansvar

TV 2 hjelper deg tar i onsdagens sending Ann med til Oslo kommune. Målet er å få svar på om kommunen vil ta ansvar for skadene.

Før intervjuet har Ann i flere måneder forsøkt å få svar på om kommunen vil ta ansvar for skadene.

– Jeg har ringt, sendt mailer og brev. Samtidig har advokaten min sendt brev. Advokaten har også sendt brev til Sivilombudsmannen for å få kommunen til å svare, sier Ann til TV 2 hjelper deg.

Bydelsdirektør Lasse Østmark beklager at Ann ikke har fått svar fra kommunen, men avviser at det er de som er ansvarlige for å dekke skadene.

– Skadene er et forhold mellom vår klient og utleier. Kommunen er ikke en part i leieforholdet, selv om jeg kan forstå at du kan oppfatte det slik, sier bydelsdirektør Lasse Østmark til Ann.

Oslo kommune hevder også at det ikke var de som kontaktet Ann for å få leie leiligheten.

– Hvis jeg ikke hadde trodd at dere var ansvarlige, hadde jeg jo aldri leid ut til en sosialklient, svarer Ann under intervjuet, som du kan se i onsdagens utgave av TV 2 hjelper deg.

Kommunen har dekket utvasking av leiligheten og betalt ut depositumet på 24 000 kroner. Skadene i leiligheten er taksert til over 220 000 kroner.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter