Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), stiller seg spørrende til hastverket med monstermast byggingen.  (Foto: Alf Ove Hansen / NTB / SCANPIX)
Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), stiller seg spørrende til hastverket med monstermast byggingen. (Foto: Alf Ove Hansen / NTB / SCANPIX)

– Det er trist at dette starter i dag!

Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), stiller seg spørrende til hastverket med monstermast-byggingen.

I dag starter Statnett opp anleggsarbeidet rundt de påtenkte monstermastene i Hardanger. Dette skjer til tross for at Olje- og energidepartementet venter på utredninger om bruk av sjøkabel i stedet for å strekke kabler gjennom luften.

– Vi har ingen tid å miste

Hvorfor går dere i gang med det første anleggsarbeidet akkurat nå?

Vi har en kritisk forsyningssikkerhet av strøm til Bergensområdet, og har ingen tid å miste, sier Sigrid Hjørnegård, statssekretær, olje- og energidepartementet (Sp).

Hun forteller at arbeidet som starter i dag er bygging på den delen av ledningen som er felles for sjø- og luftkabelen. Altså den delen som skal bygges uansett.

– Kan bli overflødig

Lars Haltbrekken er leder Norges Naturvernforbund. Han mener at man burde vente på den nye utredningen.

– Vi har foreslått å bruke den milliarden som skal brukes på mastene på energieffektivisering i industrien, i næringslivet og i private hjem, sier Haltbrekken.

Han tror at det kan gjøre masteproblematiseringen overflødig.

– Om folk får informasjon om at nå ikker er det beste tidspunktet til å slå på vaskemaskinen, og at man bør vente til et tidspunkt på dagen da forbruket er lavere, kan mye være gjort, mener Haltbrekken.

Men ifølge lederen i Norges Naturvernforbund har Regjeringen utsatt jobben med disse virkemidlene til 2018.

– Hvorfor haster det sånn?

Protester er i gang i området.

Ordføreren i Kvam kommune, Astrid Farestveit Selsvold (Ap), forteller over telefonen til God morgen Norge at hun er kritisk til byggestarten.

– Når nå byggeprosessen nå starter, låser situasjonen seg for fremtidige valg, sier hun.

– Vi stiller oss undrende til at det nå, tre-fire måneder før avgjørelsen om sjø- eller luftkabel skal tas, haster sånn med å starte arbeidet.

Sigrid Hjørnegård sier at det haster å få en sikker strømforsyning til Bergensområdet.

– Det dreier seg om et års forsinkning om vi hadde ventet på sjøkabelutredningen. Det er grunnen til at arbeidet starter nå, forteller hun.

Vil ha monstermaster

I dag skriver Dagsavisen at folk nå vil ha monstermastene. Over halvparten av norske strømkunder støtter utbyggingen av kraftlinjen, viser en ny meningmåling.

– Det betyr at vi fortsatt har en jobb å gjøre med å vise frem de unike naturverdiene som nå står på spill i Hardanger. Det er snakk om store naturødeleggelser, sier Lars Haltbrekken, leder Norges Naturvernforbund.

Oppdatering: Statnett utsetter byggestart

Demonstranter klarte å forsinke Statnett såpass mye at arbeidet med kraftlinjene i Hardanger ikke starter mandag likevel. Les mer på www.tv2.no