Vin på Vinmonopolet (Foto: Scanpix)
Vin på Vinmonopolet (Foto: Scanpix)

Salgsnedgang på Vinmonopolet

Vinmonopolet har tapt 2,2 prosent av salget i september. Vin- og brennevinleverandørenes forening frykter at økte alkoholavgifter fra nyttår kan øke grensehandelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinmonopolets salg har gått noe ned de siste månedene. Normalt er veksten på 3-4 prosent, og det lave salget henger trolig sammen med at varehandelen generelt er historisk lav. Men økt grensehandel og flyreiser til utlandet er sannsynligvis også medvirkende årsaker, melder Vinmonopolet.

Handler andre steder

For brennevin har salget sunket med over 4 prosent.

– Det er ingenting som tyder på at nordmenn plutselig har begynt å drikke mindre brennevin, så årsaken er nok at man handler brennevin andre steder enn på polet, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Ventet prisøkning

Regjeringens forslag til 5 prosent realøkning av alkoholavgiften fra nyttår kan føre til enda mer svenskehandelen og true vinmonopolordningen, frykter VBF.

Da statsbudsjettet for 2011 ble lagt fram, beroliget finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) med at svenskene skal øke alkoholavgiftene med inntil 13 prosent. Nå viser det seg ifølge VG at dette ikke kommer til å skje med det første. Prisforskjellene mellom norsk og svensk sprit blir dermed ikke mindre fra nyttår. (©NTB)