Denne animasjonen viser brua som skal gå over Fehmanstredet mellom Tyskland og Danmark. Den skal være ferdig i 2018. (Foto: HO FEHMARNBELT DEVELOPMENT JOINT, © bb)
Denne animasjonen viser brua som skal gå over Fehmanstredet mellom Tyskland og Danmark. Den skal være ferdig i 2018. (Foto: HO FEHMARNBELT DEVELOPMENT JOINT, © bb)

Milliard-smell for Fehmarn-bru

Brua som skal gå mellom Tyskland og Danmark blir adskillig dyrere enn planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det blir langt dyrere å bygge en bru over sundet mellom den tyske øya Fehmarn og danske Lolland enn tidligere antatt, skriver den danske avisen Jyllands-Posten.

Åtte milliarder dyrere

Siden Danmark og Tyskland i 2008 avtalte å etablere en fast forbindelse, er bruprisen steget med over åtte milliarder kroner. Det er 22 prosent mer enn antatt allerede før det første spadetaket er blitt tatt i prosjektet.

Da politikere avtalte det største byggeprosjektet i Danmarks historie, var prisen for brua som er foretrukket, 33,8 milliarder kroner, mens en tunnel ville koste 44,5. Men etter en ny kostnadsvurdering står de to forslagene nesten likt når det gjelder teknikk, sikkerhet og økonomi.

Kan gå for tunnel

Det er ennå ikke besluttet om det er en bru eller en tunnel som skal bygges.

Bent Flyvbjerg fra Oxford universitet har jobbet med budsjettoverskridelser i store, offentlige prosjekter, og er skeptisk til økonomien til Fehmarn-forbindelsen.

– Hvis brua allerede er blitt åtte milliarder dyrere, er det svært foruroligende. Når forprosjektene også har blitt dyrere, kan det være et tegn på at økonomien i hele prosjektet glir ut, sier professoren til avisen. (©NTB)