OMSTRIDT: Statsminister Jens Stoltenberg forsvarer utenriksminister Jonas Gahr Støre i fredspris saken, men flere forskere og tidligere leder av Nobelskomiteen er svært kritisk til Støres innblanding.
OMSTRIDT: Statsminister Jens Stoltenberg forsvarer utenriksminister Jonas Gahr Støre i fredspris saken, men flere forskere og tidligere leder av Nobelskomiteen er svært kritisk til Støres innblanding.

Professor: – Støre burde beklaget

Utenriksminister Jonas Gahr Støre burde beklaget sin kontakt med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, mener professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det mener professor i internasjonal politikk, Janne Haaland Matlary.

Skaper bølger

Den korte samtalen mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og Nobelkomiteens leder Thobjørn Jagland i New York skaper bølger. Støre videreformidlet advarseler han hadde fått fra kinesiske myndigheter mot å gi fredsprisen til en kinesisk dissident.

– Uansett hva dette møtet egentlig har vært for noe så er det uheldig, sier professor i internasjonal politikk Janne Haaland Matlary.

– Hvorfor det?

– Fordi kineserne vil tolke dette som politisk påvirkning på fredsprisen som er det motsatte av hva fredsprisen skal være, sier Matlary til tv2nyhetene.no.

Hun mener utenriksministeren burde beklaget at han tok kontakt med Nobelkomiteens leder for å videreformidle informasjon fra kinesiske myndigheter.

– Han burde jo kunne si at dette var dumt, dette burde jeg ikke ha gjort. Det er jo en type beklagelse som jeg synes godt kunne være på sin plass her, sier hun.

Vantette skott

Haaland Matlary har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartementet for Kristelig Folkeparti. Hun mener det ikke bør være slik kontakt mellom aktive politikere og medlemmene av Nobelkomiteen.

– Det bør være helt klar avstand fordi en hver type kontakt vil bli tolket av de som ønsker det som påvirkning. Det er veldig viktig at man ikke gir grunnlag for denne type spekulasjoner, sier hun.

Også tidligere ledere av Nobelkomiteen understreker hvor viktig det er med helt vantette skott mot norske myndigheter.

– En slik henvendelse, det er rent hypotetisk, ville bli høflig, men bestemt avvist. Nettopp fordi det ligger i komiteens arbeid at man ikke skal ha den type kontakt, sier Gunnar Berge til tv2nyhetene.no.

Den tidligere Arbeiderpartistatsråden ledet Nobelkomiteen fra 2000 - 2002

– Det skal være absolutt vantette skott både i forhold til politikere og andre som forsøker å påvirke komiteen, sier Berge til tv2nyhetene.no.

Avviser kritikken

Statsminister Jens Stoltenberg avviser all kritikk av utenriksministeren.

– Det er ikke noe utidig innblanding i Nobelkomiteens arbeid. Det er et referat fra en samtale som ikke svekker eller undegraver Nobelkomiteens uavhengighet, sier Stoltenberg til tv2nyhetene.no.

Lørdag uttalte flere opposisjonspolitikere at de var sterkt kritisk til kontakten mellom Støre og Jagland, blant dem utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide.

– Jeg synes det er veldig unaturlig at han gjør seg til sendebud mellom kinesiske myndigheter og den norske nobelkomiteen, sa Eriksen Søreide (H).

Også Frp-leder Siv Jensen og Venstreleder Trine Skei Grande var kritiske.

– Er dette pinlig for deg og Støre?

– Det er det ikke, fordi dette er en sak som noen prøver til å gjøre til en mye større sak enn det er, sier Stoltenberg.