Bali rabies hunder vaksinering (Foto: AP)
Bali rabies hunder vaksinering (Foto: AP)

Hundegalskap har tatt livet av 100 mennesker på Bali

Hundegalskap herjer på ferieøya hvor det hittil i år er registrert 38.000 tilfeller av hunder som har bitt mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dødstallene av mennesker som er omkommet av hundegalskap, eller rabies, er nå kommet opp i over 100 mennesker og nå settes det inn omfattende vaksineringstiltak av løshunder fra myndighetene.

Bali hunder (Foto: AFP)
Bali hunder (Foto: AFP)

Stor kjærlighet for hunder

Balineserne er kjent for deres store kjærlighet for hunder og ifølge offisielle tall skal det finnes 450.000 hunder. Helsedirektøren på ferieøya mener dette tallet er langt høyere.

Vaksineringskampanjen fra myndighetene startet i september og målet er å vaksinere nær 400.000 løshunder. Målet er at ferieøya skal være kvitt sykdommen innen 2012.

– Det er veldig alvorlig og det kan ha en negativ innflytelse på turismen, sier Nyoman Sutedja, helsedirektør på Bali, til nyhetsbyrået Ritzau.

38.000 hundebitt registrert i år

Siden begynnelsen av 2010 er det registrert nær 38.000 tilfeller hvor hunder har bitt mennesker. I hele 2009 var det knapt 22.000 registrerte tilfeller.

Forleden døde Ken Wirasandhi av hundegalskap. Han jobbet selv med å håndtere sykdommen på Sanglah sykehuset på øya.

Wirasandhi ble offer nummer 101 som er død av hundegalskap siden sykdommen ble første gang registrert på Bali i slutten av 2008.

Smittes via spytt fra bitt

Rabies, også kalt hundegalskap, er en infeksjon av rabiesvirus som kan opptre hos pattedyr. Den kan overføres til menneske på flere måter, men som oftest skjer det via spytt ved bitt fra en smitteførende hund. Smitte ved at virusholdig spytt kommer på slimhinner forekommer i sjeldne tilfelle. Virus kan ikke overføres gjennom hel hud.

Alltid dødelig uten behandling

Sykdommen begynner med smerter eller ubehag rundt stikkstedet, feber, hodepine og sykdomsfølelse. Deretter følger uro og angstanfall, krampeanfall og ofte perioder med voldsom (aggressiv) oppførsel. Mellom anfallene er pasienten klar og orientert.

Hvis pasienten ikke dør under krampeanfallene, utvikles etterhvert koma og lammelser. Sykdommen varer sjelden mer enn 4-5 dager og er alltid dødelig uten behandling.