Sanner: - Pinlig overtramp av Støre

Utenriksministeren er dobbeltmoralsk i sin omgang med fredsprisen, mener Høyres Jan Tore Sanner. Han er sterkt kritisk til Jonas Gahr Støres kontakt med Nobelkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sanner mener Støre måtte forstå at hans samtale med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i forkant av fredspristildelingen måtte oppfattes som press fra norske myndigheter. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ga Jagland informasjon fra samtaler med Kinas utenriksminister, Yang Jiechi, som hadde uttrykt sterk motstand mot at Nobels fredspris kunne bli gitt til opposisjonelle. Opplysningene kommer fram i Aftenposten lørdag.

- Dette var et pinlig overtramp, som avslører at utenriksminister Støre farer med dobbeltmoral i sin håndtering av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier Sanner til NTB.

Jan Tore Sanner er stortingsrepresentant for Høyre, og var blant dem som nominerte Liu til årets nobelpris.

Sanner poengterer at Nobelkomiteen flere ganger var blitt kontaktet av kinesiske myndigheter, og at den på ingen måte var fremmed for deres holdning. Det var derfor fullstendig unødvendig for Støre å informere Jagland om innholdet i samtalen med kineserne, mener han. (©NTB)