OMSTRIDT MERKE: «Jokke   we will never forget» står det på det omstridte merket som ble brukt av soldater i Telemark bataljon. (Foto: TV 2)
OMSTRIDT MERKE: «Jokke we will never forget» står det på det omstridte merket som ble brukt av soldater i Telemark bataljon. (Foto: TV 2)

Troppssjef tok selvkritikk for bruk av dødninghode

Beklaget symbolbruken under et etikkseminar på Krigsskolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Troppsjefen til de norske soldatene i Afghanistan tar sterk selvkritikk for bruk av dødninghode som symbol på uniformene.

Løytnant Kenneth Bakken var troppsjef for styrken fra Telemark bataljon som brukte hodeskallesymbolene, og beklaget symbolbruken under et etikkseminar på Krigsskolen fredag.

Se intervju med Bakken i videovinduet over

Det var en artikkel i magasinet Alfa som startet debatten om norske soldaters etiske verdier.

«Krig er bedre enn sex»

I artikkelen ga soldater uttrykk for at «krig er bedre enn sex», og det ble vist fram et hodeskallesymbol som ble tolket som et symbol for hevn over falne soldater.

Soldatene snakket blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

«Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle. Når man er på slagmarken er det deg eller fienden, og når man får «red mist» (anerkjent som en sikker indikasjon på et dødelig treff, journ.anm.) i kikkerten ... Det er ubeskrivelig. Det er jo derfor vi er her», het det i artikkelen som førte til krisealarm i Forsvarets toppledelse.

LES OGSÅ: – Soldatene trenger symboler for å drepe

Verdiseminaret på Krigsskolen er et årlig arrangement. Forsvarsminister Grete Faremo føler at kadettene tar tematikken på alvor.