MANGE DØDSFALL: 20 mennesker omkom på norske veier i januar. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)
MANGE DØDSFALL: 20 mennesker omkom på norske veier i januar. (Foto: Holm, Morten/SCANPIX)

Forventet snøkaos i hele Sør-Norge

Nå bør du virkelig vurdere å bytte til vinterdekk.

Saktegående køer, ulykker og generelt kaos er noe som tradisjonelt sett oppstår på Norges veier når sesongens første snøfall inntreffer.

Les også: Er bilen din vinterklar?

Se også: Test av årets beste vinterdekk

Snøen ikke langt unna

– Det er varslet fint vær på lørdag, brukbart søndag og mer variabelt mandag og tirsdag, men fra onsdagen av da skjer det noe. Da kommer det nordavind over hele Sør-Norge, og i den nordavinden kan det danne seg et lavtrykk. Kommer det da nedbør, vil den komme i form av snø, sier Ronald Toppe i TV 2 Været.

Tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) viser at det oppstår nesten 50 prosent flere trafikkskader i en vintermåned sammenlignet med en sommermåned.

– Det skjer flest ulykker på vinterføre, og mange i overgangen mellom høst og vinter. Oktober og november er ganske klassiske måneder hvor den første snøen kommer overraskende på og forårsaker mye bulking, forteller Leif Osland i FNO til TV 2 hjelper deg.

Sjekk kjøreværet! Her finner du nyttige lenker, værmelding og værkamera for hele landet.

Se også: Feil bilverksted kan bli dobbelt så dyrt

Viktig med vinterdekk

Hvis snøen inntreffer til onsdag, er det lurt å la bilen bli stående. Om du likevel er nødt til å legge ut på kjøretur, er det svært viktig at du har gode vinterdekk på bilen.

– Det er svært viktig at man er godt forberedt og bytter til vinterdekk i tide. Ellers må man ta de vanlige hensynene når man er ute og kjører bil på vinterføre, forteller kommunikasjonssjef i NAF, Nils Sødal.

Tilpasset fart og lengre bremselengde er faktorer man bør ta i betraktning ved kjøring på vinterføre. Husk at det er deg som sjåfør sitt ansvar å ha gode dekk på bilen.

Glemsomme nordmenn

Store deler av Norges befolkning blir like overrasket år etter år når vinterens første snø kommer, og det er ingenting som tyder på at norske bilister vil møte årets første snøfall bedre forberedt enn tidligere.

– Folk utsetter i det lengste med å bytte om til vinterdekk. Det er ikke noe som tyder på at folk har lært, og snøen kommer alltid like overraskende på. Det er det samme som skjer hvert år, sier Osland i FNO.

Ronald Toppe i TV 2 Været deler den samme oppfatningen som FNO. Han forteller at det første snøfallet alltid skaper kaos på veiene.

– Folk lærer aldri og blir like tatt på sengen hvert år når snøen kommer. Jeg tror det handler om vaner. Man har kjørt så lenge på sommerføre at man glemmer hvordan det er å kjøre på snø når vinteren kommer, sier Toppe.

Skal du ut å kjøre anbefaler Toppe å følge med på værvarselet. Storm.no har lansert en ny tjeneste hvor du får værvarselet langs den veistrekningen du skal kjøre.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter