I, Robot ( © TV 2)
I, Robot ( © TV 2)

Smith alene mot robotene

Tilliten mellom robot og menneske blir brutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og konsekvensene er det bare én som ser.

I år 2035 er roboter programmert til å leve i perfekt harmoni med mennesker, og har blitt en del av hverdagen på jorden. Når en briljant forsker ved U.S. Robotics Corporation blir funnet død, blir kriminalbetjent Del Spooner (Will Smith) satt til å etterforske saken. Med hjelp fra psykologene Susan Calvin (Bridget Moynahan), avslører Spooner mulighetene for at en robot kan være den hovedmistenkte.

High tech-thrilleren «I, Robot» er basert på den visjonære science fiction-forfatteren Isaac Asimovs novellesamling. I år 2035 er teknologi og roboter en etablert del av hverdagen. I denne filmen blir tilliten mellom menneske og robot brutt, og bare én mann, alene mot systemet, forutser hva som er i ferd med å skje.

«I, Robot» benytter seg av spektakulære visuelle effekter, bortenfor alt som tidligere er laget for å levendegjøre en verden der roboter hører hjemme. Dette blir virkeliggjort i rollefiguren Sonny som er en meget spesiell robot . Han sitter på nøkkelen til oppklaringen av et mord – og muligens menneskehetens sjanse til å overleve.

Sonny er den mest realistiske, følelsesmessig komplette, tredimensjonale CGI-figuren noensinne skapt for en film.

Og det kan vi takke Oscar-vinneren John Nelson (Gladiator) for. Han og teamet hans har også ansvaret for filmens mer enn 1000 scener med visuelle effekter, og utformingen av fremtidens Chicago.

Selvkjørende motorsykler

Forestill deg en verden der motorsykler kjører av seg selv, roboter dirigerer symfoniorkestre og et dyrs tankemønstre kan styre en robot. Nei da, dette er ikke spådommer om en fremtid langt der borte det er overskrifter fra dagens aviser. Bare 30 år fram i tid er de teknologiske fremskrittene i «I, Robot»s «automatiserte husholdningsassistenter», arkitektur, klesdrakter og kjøretøy fantastiske, men like fullt lett tenkbare for tilskuerne.

Med tanke på disse fremskrittene, er det liten tvil om at roboter i en nær fremtid vil være en tiltrodd del av vår hverdag. Hver familie vil eie en eller flere roboter. De vil rengjøre hjemmene våre, levere pakker og post, gå tur med hunden – til og med fungere som barnevakter. Men hva om denne tiltroen blir knust? Det er spørsmålet som stilles i «I, Robot».

Teknologisk veiskille

Historien finner sted ved et teknologisk og sosialt veiskille, når antallet roboter i USA er i ferd med å tredobles. Når robotprodusenten U.S. Robotics skal lansere sin nye modell – NS-5 Automatisert Husholdningsassistent – vil det finnes en robot for hvert femte menneske. De er de første i en ny generasjon roboter laget av en supersterk legering. NS-5 er designet til å gjøre alt fra å passe ungene dine og tilberede familiemiddagen, til å ha oversikt over økonomien din. Masseutsendelsen av NS-5 vil befeste U.S. Robotics' posisjon som det mektigste selskapet i planeten Jordens historie.

Verden anno 2035 anser roboter å være «trelovstrygge»: En robot kan ikke skade et menneske eller tillate et menneske å bli utsatt for skader; en robot må adlyde enhver ordre fra et menneske så lenge det ikke kolliderer med den første loven; en robot må beskytte sin egen eksistens så lenge det ikke kolliderer med den første eller den andre loven. Asimov skapte først "robotenes tre lover" for sine science fiction-skriverier, men ideene hans bringes videre ut i den virkelige verden, og er faktisk styringsinstrument for måten virkelighetens robotutviklere og forskere behandler kunstig intelligens.

Se «I, Robot» på TV 2 lørdag kl. 22.45.

Se også:

«Skal vi danse» på TV 2 lørdag kl. 19.30.

«Grey's Anatomy» på TV 2 Zebra lørdag kl. 21.