EKSPERT: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt. (Foto: Sven Are Nydal)
EKSPERT: Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt. (Foto: Sven Are Nydal)

Mener konsesjonsvedtak kan være ugyldig

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt mener pengeoverføringen fra Eidsiva Energi til Senterpartiet må føre til at selskapets konsesjon omgjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Selv om det skulle vise seg at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ikke kan bebreides, tilsier hensynet til offentlig forvaltning at dette vedtaket tas opp igjen til ny vurdering, sier Bernt til Bergens Tidende.

Han er professor ved juridisk fakultet ved UiB og ekspert i forvaltningsrett.

– Må trekkes tilbake

Vedtaket som Bernt mener kan være ugyldig og uansett må opp til ny vurdering, er departementets tildeling av konsesjon for å bygge ut fjernvarme i Gjøvik til Eidsiva Bioenergi AS.

En del av bakgrunnen er at et annet selskap, Daimyo Rindi Energi (DRE), først fikk konsesjonen i Gjøvik. DRE trakk seg imidlertid da Eidsiva klaget over tildelingen. Ifølge BT skjedde det fordi DRE mente at saken i realiteten var avgjort til Eidsivas fordel. Senere er det kommet fram at Eidsiva ga 300.000 kroner i ulovlig pengestøtte til Senterpartiet før valget i 2009.

Bernt sier til avisen at konsesjonen til Eidsiva aldri kunne ha blitt tildelt på denne måten, dersom pengestøtten hadde vært kjent. Derfor mener han at den må trekkes tilbake.

LES OGSÅ: Revisor granskes etter ulovlig pengestøtte

Må møte til høring

Torsdag ble det klart at Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) må møte til åpen høring i Stortinget sammen med partileder Liv Signe Navarsete i forbindelse med pengegavene til partiet.

Saksordfører for saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Per-Kristian Foss (H) sier at dette er blitt aktuelt etter opplysninger som kan tyde på at Riis-Johansen i god tid før valget i 2009 visste, eller i det minste burde ha visst, at det såkalte fornybarprosjektet skulle gi Senterpartiet penger.

Dette hevder tidligere generalsekretær Ivar Egeberg i Sp overfor Dagens Næringsliv torsdag.

Står svart på hvitt

Statsråden selv har helt siden saken ble kjent avvist at han visste noe om pengestøtten på 500.000 kroner fra Eidsiva Energi og 200.000 kroner fra Troms kraft. Til NTB sier han at saken er feil framstilt.

Men i flere e-poster mellom Senterpartiet, Oljedepartementet og Eidsiva omtales denne støtten. I en av mailene som Riis-Johansens høyre hånd, Sigrid Hjørnegård, har mottatt står det svart på hvitt at Eidsiva sponser Senterpartiet. Hjørnegård sier til TV 2 at hun bare leste ett punkt nederst i en e-post.

(NTB/TV 2)