Mener kraftkonsesjon må oppheves

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener pengeoverføringen fra Eidsiva Energi til Senterpartiet må føre til at selskapets konsesjon omgjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Selv om det skulle vise seg at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ikke kan bebreides, tilsier hensynet til offentlig forvaltning at dette vedtaket tas opp igjen til ny vurdering, sier Bernt til Bergens Tidende.

Han er professor ved juridisk fakultet ved UiB og ekspert i forvaltningsrett.

Vedtaket som Bernt mener kan være ugyldig og uansett må opp til ny vurdering, er departementets tildeling av konsesjon for å bygge ut fjernvarme i Gjøvik til Eidsiva Bioenergi AS.

En del av bakgrunnen er at et annet selskap, Daimyo Rindi Energi (DRE), først fikk konsesjonen i Gjøvik. DRE trakk seg imidlertid da Eidsiva klaget over tildelingen. Ifølge BT skjedde det fordi DRE mente at saken i realiteten var avgjort til Eidsivas fordel. Senere er det kommet fram at Eidsiva ga 300.000 kroner i ulovlig pengestøtte til Senterpartiet før valget i 2009.

Bernt sier til avisen at konsesjonen til Eidsiva aldri kunne ha blitt tildelt på denne måten, dersom pengestøtten hadde vært kjent. Derfor mener han at den må trekkes tilbake.

– Det mest forstandige og riktige er at vedtaket nullstilles og saken nå overlates til et annet departement for ny utlysning, sier Bernt til BT.

Olje- og energidepartementet ønsket ikke å kommentere jussprofessorens vurderinger overfor avisen. (©NTB)