SPÅR MANGE FEIL: Flere vil oppleve feil på ligningen etter ny innrapportering av boligareal. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)
SPÅR MANGE FEIL: Flere vil oppleve feil på ligningen etter ny innrapportering av boligareal. (Foto: Andersen, Aleksander/SCANPIX)

Tinglysnings-feil vil føre til klagestorm

Selv om du eier boligen din sammen med ektefellen din, kan du stå oppført alene. Feil i tinglysningsregisteret vil føre til systemkrasj for Skatteetaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen fredag 15.oktober er omme skal alle boligeiere ha sendt inn et skjema hvor de rapporter inn opplysninger om boligareal, byggeår og boligtype til Skattetaten.

Tidligere i høst ble det innført et nytt system for verdisetting av bolig. Den gjennomsnittlige ligningsverdien på en bolig er 20 prosent, men nå skal alle boliger ha en ligningsverdi på 25 prosent. Dette mener finansminister Sigbjørn Johnsen vil føre til en mer rettferdig verdisetting av boliger.

Les også: 100.000 huseiere vil få skattesjokk

– Boligskatten blir en pengemaskin

Opplysningene om hvem som eier boliger i tinglysningregisteret har ofte vist seg å være mangelfulle. I flere tilfeller står det kun oppført en eier, selv om et ektepar eller samboerpar eier boligen sammen. Har man solgt bolig, kan man også stå oppført som eier av en bolig man ikke en gang eier lenger, ifølge Thor Eek i avdelingsdirektør i Norsk boligbyggelag.

Eek har allerede nå hørt flere eksempler på folk som har opplevd feil i forbindelse med innrapporteringsskjemaet. Han kjenner til mange tilfeller hvor det til og med står oppført feil eier i tinglysningen. Ifølge Eek har også flere fått beskjed om å innrapportere garasjeareal, selv om det ikke regnes som bolig.

Ifølge Nettavisen hadde fremdeles 50.000 boligeiere ikke fått skjemaet på onsdag.

Systemsvikt

– Jeg vil anta at det kommer til å oppstå systemkrasj i Skatteetatens datasystemer. Det vil nok komme en del utfordringer i forhold til registrering, og arbeidet med å rette opp feilene vil pågå en stund fremover, sier Eek til tv2nyhetene.no.

Han mener Skatteetaten i første omgang kommer til å basere seg på informasjonen de har fått innsendt fra boligeiere, som i mange tilfeller kommer til å være mangelfull.

– I flere tilfeller vil nok Skatteetaten få innsendt dobbelinformasjon. I noen tilfeller vil nok boligeiere også bli oppført som deleiere på boliger de ikke en gang eier, sier Eek.

Ikke gode nok registere

Ettersom det ikke er mulig å gå inn å endre på hvem som står som eier på skjemaet, kan flere få feil på ligningen for 2010.

– Dette er et teng på at Skatteetaten opererer i en situasjon hvor det er vanskelig å får riktig kunnskap. Registerene våre er ikke gode nok, noe man skulle tro at de var, sier Eek til tv2nyhetene.no.

Usikkerhet

– Det vil nok oppstå en del systemfeil, noe som skaper usikkerhet for boligeiere, understreker Eek.

Han mener det er svært viktig at alle boligeiere er nøye med å sjekke ligningen for 2010, ettersom det kan ha oppstått feil.

– Er det feil, må man klage og be om korrigering, sier Eek.

Skatteetaten vet ikke hva du eier

Ifølge Skatteetaten er det boligselskapenes ansvar å rapportere inn riktig eier på boligen til tinglysningsregisteret.

– Vi vet ikke hva folk eier. Det er boligselskapene som har ansvar for å sende opplysninger om eierne til oss, opplyser Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

Hun mener at boligselskaper stort sett har orden på dette.

– Likevel kan det nok gå litt forskjellig for seg. Det er trist for de som eier leiligheten, medgir hun.

Ikke lett å klage på ligningen

Ulf Leirstein, finanspolitisk talsmann i Frp og første nestleder i finanskomiteen, har registrert at det har vært en rekke feil med innrapporteringsskjemaene.

– Når skatteetaten tydeligvis har gjort feil, må de ta høyde for at man kan gjøre endringer kapt. Det er flere eksempler på systemsvikt, sier han.

Leirstein mener også at det ikke er enkelt å klage på ligningen.

– De av oss som har erfaring med skatteetaten, vet at det ikke er enkelt å klage på ligningen i ettertid, sier han.

– Ikke utsett rapporteringen

Informasjonsdirektør i Skatteetaten Lise Halvorsen mener det er svært viktig at folk ikke venter med å rapportere inn boligareal til fristen har gått ut.

– Hva slags ligningsverdi du har på boligen din avspeiler seg på skattekortet ditt. Dersom du ikke rapporterer inn boligareal nå, vil det bli feil på ligningen, noe som må rettes opp. I tillegg vil du ikke få skatteoppgjøret for 2010 før høsten 2011, opplyser hun.