Kongen trakk paralleller mellom Norge og Sveits

Under gallamiddagen på Slottet for den sveitsiske presidenten Doris Leuthard og hennes mann dr. Roland Hausin torsdag kveld trakk kong Harald i sin tale fram både ulikheter og paralleller mellom Sveits og Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kongen sa at Norge og Sveits har svært ulik historie.

- Mens dere kjempet mot romerne, levde vi et anonymt, enkelt liv her oppe i nord. Mens vikingene terroriserte store deler av Europa hadde dere andre trusler å kjempe mot før dere gjorde opprør mot habsburgerne. I nyere tid har vi valgt ulike tilnærminger til sikkerhetspolitikk og båndene til EU, sa kongen.

Men han trakk også fram de mange likhetene mellom de to folkene. Blant annet legger både sveitsere og nordmenn stor vekt på rettferdighet og likhet - samt selvbestemmelse.

- Vi er også begge stolte av våre lands naturskjønnhet. Vi er begge fjellfolk. Når sveitsere og nordmenn møtes, blir de ofte slått av hvor lett de har for å omgås, sa kongen.

Han trakk fram likheten mellom Schillers Wilhelm Tell og Ibsens Dr. Stockmann og stilte spørsmålet om de to folkene kanskje har en tendens til å tro man står sterkest alene. (©NTB)