Trondheim Elgseter (Foto: Johan Berge )
Trondheim Elgseter (Foto: Johan Berge )

6 timer i Trondheim

Noen timer til overs? Her er våre beste tips til Trondheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vår første hovedstad, vakkert beliggende ved den sakte flytende Nidelven, var sannsynligvis et viktig handelssted allerede før 1030, samme året som Olav den Hellige falt ved Stiklestad.

Bysentrums karakteristiske utforming er et resultat av en rekke branner som har herjet byen, og det var etter den mest kjente og omfattende i 1681 at Trondheim hentet inn en byplanlegger. Det resulterte i et av de fremste norske eksemplene på barokk byplanlegging.

Mellom de brede gatene fra den gang ligger fremdeles mange av de gamle middelalderske gateløpene i form av veiter. De brede avenyene gir sentrum et luftig preg, som er lett å orientere seg i.

Nidarosdomen Norge Trondheim (Foto: Johan Berge )
Nidarosdomen Norge Trondheim (Foto: Johan Berge )
Mange omtaler Trondhjæm som bøndenes hovedstad. Dette skyldes nok ikke så mye at bondehæren med Hårek av Tjøtta og Tore Hund beseiret Olav den Hellige på Stiklestad like ved, men snarere det faktum at jordbruk er den vesentligste næringen rundt byen. Og det er man stolte av, noe som kommer til uttrykk på mange nivåer, om det er kunst, kultur eller uteliv.

Trønderne er noe for seg selv, og ingen steder kommer det bedre til uttrykk enn i hovedstaden deres.

LES OGSÅ: 6 TIMER I TØNSBERG

Gå i Trondheim

Gå opp Munkegata til Nidarosdomen – 1 -, Norges viktigste og mektigste kirkebygg. Den er en imponerende nasjonalhelligdom i gotisk stil, påbegynt for snart tusen år siden. I dag er den tidligere kroningskirken en luthersk domkirke. Byggingen startet allerede i 1070 over Olav den Helliges grav, og ble etter hvert et viktig valfartssted for katolske pilegrimer. Fra domkirken er det hyggelig å spasere til Elgseter bru – 2- i sør, og deretter følge Nidelven langs vestsiden nordover til sentrum igjen. Der bør du handle ferske reker på det kjente fisketorvet Ravnkloa.

LES OGSÅ: 6 TIMER I BERGEN

Se i Trondheim

Besøk Rockheim (http://www.rockheim.no/ ), det nye nasjonale museet for pop og rock i Norge. Den faste utstillingen er lagt opp som en reise gjennom nyere norsk musikk- og kulturhistorie, fordelt på 1320 kvadratmeter. I et eget opplevelsesrom kan du lære å spille gitar av TNT-gitarist Ronnie Le Tekrø, mikse hiphop-looper og kjenne på hvordan det er å stå på en scene foran tusenvis av fans.

LES OGSÅ: NORGES FLOTTESTE TOGTURER

Kjøp i Trondheim

Kjøp brukskunst i en av de spennende brukskunstbutikkene på Bakklandet like over Nidelva fra sentrum, for eksempel i Prydbutikken (http://prydbutikken.blogg.no/ ). Her finner du alt fra små,

Trondheim (Foto: Innovasjon Norge )
Trondheim (Foto: Innovasjon Norge )
håndstrikkede tøfler til barna – 3 -, til smykker og klær med etnisk preg.

Få tips til RÅBILLIGE OSLO

Spis i Trondheim

Spis på Credo (http://www.restaurantcredo.no/ ), som i en årrekke har vært byens mest spennende spisested. Det er den fortsatt, med en femrettersmeny som folk fremdeles stiller seg i kø for å oppleve. Restaurant 5 bord (http://fembord.com/ ) tilbyr en åtteretters meny som også har høstet mange lovord.

LES OGSÅ: 6 TIMER I TROMSØ

+ 12 timer i Trondheim

Ta deg en tur til Stiklestad Nasjonale Kultursenter (www.stiklestad.no), som går grundig til verks når det gjelder å presentere en av de viktigste hendelsene i norsk historie. Stedet der Olav den Hellige falt innledet kristningen av Norge. Britannia Hotel (http://www.britannia.no/ ) åpnet allerede i 1897. Det er moderne, men med en atmosfære preget av klassisk stil og eleganse

Presenteres i samarbeid med Reiser & ferie.