mo til nett
mo til nett

Kjendisbiskop hjalp X Factor-Mo med oppholdstillatelse

– Jeg var nervøs og trist.

Gledesprederen i «X Factor», Mohamad Abdi Farah, takker biskop Rosemarie Köhn for at han bor i Norge. 18 åringen bodde fem år på asylmottak før han fikk oppholdstillatelse.

Oppholdstillatelse

Etter å ha bodd fem år i en liten provisorisk hytte, begynte etterhvert biskop Rosemarie Köhn å engasjere seg i saken om oppholdstillatelse for Mo og moren.

Barneombudet kallte Norges behandling av Mo for et overgrep, og både KRF og AP valgte å bruke historien om Mo, som prinsippsak for innvandrerbarns rett til opphold. Alt dette takket være biskop Köhn.

– Hun var helt fantastisk, jeg har stor respekt for henne. Hun er en sterk kvinne og hun støttet oss så mye. Jeg vil gjerne møte henne igjen for jeg har ikke møtt henne siden det skjedde, så jeg vil takke henne, sier Mo til «God kveld Norge».

Levde i frykt

Mo levde lenge i frykt for hva som ville skje videre, og om han og moren måtte reise hjem til et krigsherjet Somalia.

– Det var veldig hardt, for vi visste ikke om vi fikk bli eller sendt hjem. Hvis det hadde skjedd kunne vi drept i Somalia hvor det var krig. Hver dag var jeg nervøs og trist, jeg ville gå på skole og synge og leve et normalt liv.

Gladmelding

Etter 5 år og tre måneder i asyl, kom beskjeden Mo og moren hadde ventet på. Han fikk bli Norge, og seks år senere er han i ferd med å bli superstjerne i Norge.

– Jeg gjorde lekser når jeg fikk beskjeden. Vi bodde i en liten hytte og to av mine venner kom med nyheten om at vi hadde fått oppholdstillatelse i Norge. Det er den beste dagen i mitt og det ble mye tårer og en fantastisk opplevelse for meg, avslutter en takknemlig Mo til «God kveld Norge».