¿ FRYKTELIG TAP: USAs president Barack Obama sender sine dyptfølte kondolanser til det polske folk etter at Polens president mistet livet i en flystyrt lørdag. (Foto: Susan Walsh/AP)
¿ FRYKTELIG TAP: USAs president Barack Obama sender sine dyptfølte kondolanser til det polske folk etter at Polens president mistet livet i en flystyrt lørdag. (Foto: Susan Walsh/AP)

Obama: – Jeg har begått fire feil

President Barack Obama innrømmer at ikke alt har gått slik han ønsket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere president George Bush fikk massiv kritikk fra pressen og opinionen for sin mangel på selvkritikk. President Obama har derimot ikke planer om å gå i samme felle.

I et kommende intervju innrømmer presidenten at han har begått tre taktiske og én fundamental feil, melder danske Berlingske.dk.

Taktiske feil

De tre taktiske feilene, som han selv kaller dem, er følgende;

  • Han lot sine motstandere i for stor grad portrettere ham som «en gammeldags bruk-og-byskatt venstreorientert demokrat».
  • Han fant «for sent ut at det ikke finnes spadeklare offentlige prosjekter». Obama og hans medarbeidere brukte ofte uttrykket «spadeklare prosjekter» om deres vekstplan, men presidenten innrømmer nå at disse prosjektene har tatt lang tid å få i gang.
  • Han begikk en feil ved å tilby republikanerne skattelettelser som en del av vekstpakken. Han skulle i stedet ha latt dem foreslå det og gjort det til en tverrpolitisk handel.

– Pervers stolthet

Obama har lært at det ikke er nok å ha rett, så lenge motstanderne ikke gir deg rett. Dette betegner ham som sin fundamentale feil.

– Vi fikk den ene krisen etter den andre, og vi brukte mer tid på å gjøre det riktige enn på å få det til å fremstå som om vi gjorde det riktige. Vi fant en pervers stolthet i å kunne si at vi gjorde det riktige, selv om det på kort sikt var svært upopulært.

– Jeg tror at alle som har sittet på dette embetet har måttet erkjenne at suksess blir avgjort i kryssfeltet mellom politikk og spinn, og man kan ikke i det lange løp være likeglad med marketing, PR og folkeopinionen, sier presidenten.

«Obama 2.0»

Presidentens stab, med stabssjef Pete Rouse og visestabssjef Jim Messina i spissen, jobber i disse dagene med det de selv omtaler som «Obama 2.0». Planen omfatter hvordan presidenten skal agere og reagere etter midtveisvalget.

Trolig vil det være et republikansk flertall i Kongressen, og Obama må derfor belage seg på mange og tøffe forhandlingsrunder.

Les også: Obama i slekt med Sarah Palin