Steve Jobs vil gjerne at vi alle bruker iPhone. Men styggord vil han ikke ha noe av. (Foto: ROBERT GALBRAITH/Reuters)
Steve Jobs vil gjerne at vi alle bruker iPhone. Men styggord vil han ikke ha noe av. (Foto: ROBERT GALBRAITH/Reuters)

Nå vil Apple stoppe dine slibrige sex-meldinger

Datagiganten vil gjennom et nytt patent hindre brukerne av iPhone å sende styggord til hverandre

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går fikk Apple godkjent patentet på en teknologi som vil stoppe brukerne av iPhone å sende grove meldinger til hverandre. Teknologien vil også gi muligheten å legge en hel rekke andre begrensninger på hva du kan sende.

Apple mener at det er et problem at det ikke finnes noen systemer som kan sensurere den enorme mengden informasjon som sendes hver dag via tekstmeldinger. Apple vil gjøre dem «user appropriate». Noe som kan oversettes til «passende for den vanlige bruker».

Fjerner støtende ord

Teknologien vil fjerne alle ord fra sms-teksten som ikke står i vanlige ordbøker eller som regnes som fornærmerende. Den vil også fjerne ord og uttrykk som kan være støtende for enkelte, og kan sjekke ordene opp mot en predefinert liste.

Hovedargumentet til Apple er, ifølge Mail Online, å hjelpe foreldrene med å unngå at barna deres lærer stygt og uhøflig språk. Systemet vil også åpne for at foreldrene selv kan være «administratorer» med begrensede rettigheter. Foreldrene kan da legge begrensninger på hvilke nettsider barna kan surfe på og hvem de kan sende meldinger til.

Vil stoppe «sexting»

En annen grunn er at selskapet vil sette en stopper for såkalt «sexting». Sexting er et begrep som beskriver ungdommer som sender grove bilder og meldinger til hverandre, gjerne med seksuell innhold. Slikt er det harde straffer for i blant annet USA, for både dem som sender og mottar slike meldinger.

Kontrollenheten vil ha flere muligheter til å kvitte seg med uønsket tekst. Den vil enten spørre deg om å bytte ut ordene, slette dem automatisk, eller slette meldingen i sin helhet, i tillegg til å gi deg en reprimade.

Apple får også muligheten til å stoppe brukerne fra å ringe visse telefonnumre på visse tider av døgnet.

Patentkontoret, US Patent and Trademark Office, brukte to år på å behandle søknaden fra Apple.

Du kan lese mer om patentet her.