hacker
hacker

120.000 nordmenn rammet av datatyv

En norsk 29-åring er tiltalt for å ha stjålet brukernavn, passord og personlig informasjon til nesten 67 millioner brukere på et av verdens største nettsteder. Er du et av ofrene?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. november må en 29 år gammel mann møte i Oslo tingrett, tiltalt for det mest omfattende tyveriet av personlig informasjon på nettet noensinne i Norge.

Et av ofrene var Linn Lysaker. I flere år kan mannen ha lest all hennes private e-post.

- Det er ubehagelig. Jeg blir kvalm. Det føles som om jeg ikke skal ha noe i fred, sier Lysaker til TV 2.

- Stjal fra over 60 millioner

Ifølge tiltalen skal mannen ha stjålet brukernavn, passord for innlogging og annen personlig informasjon til millioner av mennesker som har brukt Photobucket, et amerikansk nettsted for lagring av private bilder.

Mannen skal ha tømt serverne for all personlig informasjon.

- Photobucket har 66 millioner brukere – hvorav i overkant av over 120.000 brukere er norske, sier politiadvokat Erik Moestue i Kripos til TV 2 om tiltalen.

- Har du sett et datainnbrudd hvor så mange er blitt krenket noen gang?

- Det er snakk om omfattende mengder med personopplysninger som er kopiert. Det har jeg ikke sett tidligere, sier politiadvokaten.

Del på Facebook

- Innerste sirkel av privatliv

Ved å bryte seg inn på serverne til flere norske nettsteder, skal 29-åringen også ha klart å finne passordene til 187 intetanende nordmenns e-post.

Etter alt å dømme lette mannen etter nakenbilder hos ofrene sine.

- De vi har vært i kontakt med føler en alvorlig krenkelse av deres privatliv - og det synes å være den innerste sirkel av privatliv vi snakker, sier Moestue.

29-åringen vil ikke kommentere saken overfor TV 2, men henviser til sin forsvarer.

Mannens advokat sier at 29-åringen ikke erkjenner straffeskyld for forholdene.

Kan ha snoket i flere år

Ifølge tiltalen skal han ha overvåket Linn og de andres e-postkontoer i lang tid.

- Han kan ha snoket i mine ting i tre år, og jeg har ikke visst noen ting. Det er forferdelig ubehagelig. Det er akkurat som om noen har gått inn i min dagbok og mine personlige ting, sier hun.

Linn hadde ikke bilder av en slik karakter på kontoen sin, men synes likevel det er svært ubehagelig at mannen har lest e-posten hennes.

Nå vil hun følge rettssaken, som begynner tidlig neste måned.

- Jeg har veldig lyst til å se hvordan han forsvarer det han har gjort. Det er greit at folk er nysgjerrige, men man trenger ikke snoke så fælt. Jeg er veldig spent på hvordan han forklarer det han har gjort, sier Linn.