Folsom (Foto: Illustrasjon)
Folsom (Foto: Illustrasjon)

En av fem er svært følsomme personer

Blir du overveldet av følelser? Det er vanligere enn du kanskje tror.

Psykolog Trond Haukedal har skrevet om svært følsomme mennesker i boka «Solstråleboken».

En av fem er nemlig svært følsomme personer.

– Dette er ikke nødvendigvis noe negativt. Alle vil ha venner som bryr seg, som forstår hvordan du har det og som møter deg med omsorg og mye empati, sier psykologen til God morgen Norge.

«Highly sensitive person» er betegnelsen internasjonalt, og en stadig økende del av befolkningen kan kjenne seg igjen i dette. Vi regner med at omtrent 20 prosent faller inn under denne betegnelsen.

– I Norge har vi aldri snakket om dette. Men hver dag, sitter det folk på skole og arbeidsplasser, og opplever avmakt og frustrasjon for folk er ikke der. De forstår ikke at følelser er så viktig for oss, sier Haukedal.

Les også: Ser du dine muligheter? Lytt til psykologens tips!

Les også: 85 % av våre tanker i døgnet er bekymringer

Følsom (Foto: Illustrasjon)
Følsom (Foto: Illustrasjon)

Kjenner du deg igjen i disse beskrivelsene?

– Du reagerer sterkere på andres humør, kroppsspråk og stemmebruk.

– Noen reagerer sterkere på stimuli som lyder, lys og lukter.

– Du er mer empatisk og omsorgsfull og har større evne til å lese hvordan andre har det.

– Du blir lettere glad, samtidig som du blir mer redd, mer såret og lei deg enn andre.

– I en hektisk verden med mye fysisk og psykisk støy blir vi bombardert av inntrykk. En svært overfølsom person kan reagere plutselig og sterkere, og føle en slags følelsesmessig metningsreaksjon.

– Du senser andres følelser og stemningsleier, som om følelsene var dine egne. Noen ganger kan det virke som om du kjenner andres følelser fysisk i deg selv.

Depresjon

– Jeg fungerer veldig dårlig der alt skal gå veldig hurtig, der man bare er i handling. Man handler hele tiden, man reflektere lite. Da føler jeg at jeg mister kreativiteten min, jeg mister meg selv faktisk. Jeg vet ikke hvem jeg er til slutt, sier Ellinor Solvang til God morgen Norge

Ellinor Solvang opplevde at hun ble så nedstemt og trist av sine følelser, at hun til slutt ble sykemeldt på grunn av depresjon.

Høysensitiv

– Situasjonen min ble normalisert etter at jeg leste boka Solstrålen, for jeg har følt meg annerledes, sier Ellinor

– Spesielt i arbeidssituasjon og jobbsammenheng med masse krav. Det med å få masse oppgaver på en gang og innfri forventninger som jeg er klar over selv at jeg ikke klarer å innfri, det skaper stress og fortvilelse, sier Ellinor.

Jeg er veldig tilstede i følelsene mine og tenker grundig gjennom ting, før jeg handler, og det er det også behov for, sier hun.

Rom for de følsomme

– Når man reagerer på ytre ting, så blir man overveldet av følelser, og da trenger man tid til å ta seg inn igjen, sier Trond Haukedal.

Det burde være rom for følsomme mennesker mener Haukedal.

«Highly sensitive person»

I Norge vet man i dag lite om dette fenomenet. Googler du på dette, vil du få millioner av treff i verden.

– Dette burde være obligatorisk folkeopplysning for alle, fordi det gjelder så mange og deres forhold til seg selv, sier psykolog Haukedal.

Dette er ingen diagnose, og heller ingen sykdom.

– Men det er viktig å ha kjennskap til det, for å forstå personene du har rundt deg, enten du er venn, kollega eller lærer. Da skjønner vi hvorfor disse «reagerer så lett - og så sterkt.»

Nettprat

Les svarene fra nettpraten under!