Helsepolitisk talsmann i SV, Geir Ketil Hansen, mener alle sykehus kutt bør behandles i Stortinget.
Helsepolitisk talsmann i SV, Geir Ketil Hansen, mener alle sykehus kutt bør behandles i Stortinget.

Vil ha sykehus-kutt til Stortinget

Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet mener at alle foreslåtte kutt i lokale sykehustilbud i Norge må behandles i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen arbeider med å revidere Nasjonal helseplan (NHP). Det pågår fortsatt diskusjoner internt i regjeringspartiene om hvordan helseplanen skal se ut, skriver Nationen.

– Vi diskuterer detaljnivået på planen. SVs utgangspunkt er at helseforetakenes regionale planer, inkludert fødeplanene, skal være en del av Nasjonal helseplan, sier SVs helsepolitiske talsmann Geir-Ketil Hansen.

Forventer gjennomslag

SV mener Stortinget til våren må behandle planer som skaper uro rundt om i landet, for eksempel debatt om fødetilbud, sykehusstruktur og hvor det skal bli nedleggelser. Hansen nevner steder som Namsos, Kristiansund, Arendal, Volda og Sogn og Fjordane. Dette er steder hvor helseforetakene skaper usikkerhet og dette er saker som skal inn i Stortinget, mener Hansen.

Hansen vil ikke bekrefte at Arbeiderpartiet er i ferd med å endre mening i saken, men han sier at han forventer gjennomslag for SVs syn.

Vil ha politisk debatt

Senterpartiet vil også ha debattene bort fra styrer og kontorer og tilbake til det politiske rom. Sps helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe sier at partiet i likhet med SV vil ha sakene i Stortinget til behandling.

Helsepolitikere i Arbeiderpartiet har ikke vært tilgjengelig for kommentar for Nationen. (©NTB)