Vi bruker mindre, men tror vi bruker mer strøm

Samtidig som et flertall tror det private strømforbruket her i landet øker, konkluderer en ny rapport med at det faktisk går motsatt vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge notatet «A secret success?» fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har forbruket per innbygger og husholdning gått ned de siste 20 årene.

Fra 1990 til 2008 falt det årlige strømforbruket per husholdning fra rundt 17.300 til 16.200 kilowattimer.

Notatet baserer seg på eksisterende statistikk, men har hatt som mål å bekrefte dataene.

Forskningssjef Eivind Stø i SIFO konkluderer med at energimyndighetene ikke har snakket høyt om denne utviklingen og at de frykter sannheten kan skade arbeidet med energisparing, ifølge NRK.

– Norges vassdrags- og energidirektorat og sentrale politikere har bevisst holdt tilbake at strømkurven bare peker en vei, nedover. De kan mistenkes for å ha skjult dette, sier forskningssjefen.

SIFO-rapporten viser at det er innen industri, næringsliv og det offentlige at strømforbruket øker.

Husholdningenes reduksjon i strømforbruket bekreftes av seksjonssjef Nils Martin Espegren i NVE, som avviser at utviklingen bevisst skjules.

– Vi har ingen agenda på dette, men har bare vært opptatt av å få ned strømforbruket. Det kan godt hende at vi ikke har vært flinke nok til å kommunisere at husholdningene reduserer forbruket sitt, sier seksjonssjefen til NRK.

I en spørreundersøkelsen utført av TNS Gallup i forbindelse med SIFO-rapporten svarer 75 prosent av de spurte at de tror husholdningenes strømforbruk har økt de siste ti årene. (©NTB)