stoltenberg (Foto: TV 2)
stoltenberg (Foto: TV 2)

Kan være duket for historisk klimaavtale

FNs høynivågruppe ledet av statsminister Jens Stoltenberg ble tirsdag kveld enige om hvordan man skal klare å finansiere klimatiltak i fattige land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I kjølvannet av fredsprisen og Kinas sterke reaksjoner mot Norge har Jens Stoltenberg og Kinas visefinansminister blitt så gode venner at de hyller hverandre. Denne uken har de samarbeidet om det som kan være løsingen på en ny historisk klimaavtale.

– Denne gruppen har kommet med mange verdifulle forslag om hvordan vi kan oppnå enighet om finansiering, sier Stoltenberg til TV 2 tirsdag.

Tirsdag kveld melder NTB at partene har kommet til en enighet.

Forslagene skal presenteres i en rapport til FNs generalsekretær i november. Stoltenberg vil ikke gå i detalj om hva enigheten på møtet i Etiopias hovedstad Adis Abeba innebærer.

– Vi er blitt enige om anbefalinger om hvordan vil skal nå målet om 100 milliarder dollar årlig fram til 2020 til bruk for klimatiltak i fattige land. Skal vi klare det, må vi bruke flere kilder til finansiering, både offentlige og private. Et sentralt element er at det skal koste å forurense. Derfor mener vi at karbonprising er et viktig tiltak. Dette kommer til å bli krevende, men det er mulig, sier Stoltenberg til NTB på telefon fra Addis Abeba.

(©NTB/TV 2)