Ny storstreik i Frankrike

For fjerde gang på én måned lammes Frankrike når tusenvis av franske fagorganiserte streiker i protest mot myndighetenes pensjonsreformer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen innledet flere franske fagorganisasjoner i blant annet transport- og skolesektoren en 24 timer lang streik i protest mot at myndighetene vil heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år.

President Nicolas Sarkozy og regjeringen hans har fått gjennomslag for pensjonsreformene i begge kamrene i nasjonalforsamlingen, men franske arbeidere vil likevel ha seg frabedt å måtte jobbe noen år til.

Franske myndigheter advarer om store forsinkelser og innstillinger i tog- og flytrafikken. I Paris var hver tredje flyging til og fra flyplassene Orly og Charles de Gaulle innstilt tirsdag morgen. Og kun hver tredje av landets hurtigtog TGV var i trafikk.

Pensjonsreformer har blitt en av de største sakene for president Sarkozy. Men den franske fagbevegelsen er sterk og mektig, og klarte å forhindre at en lignende pensjonsreform ble i iverksatt i 1995.

Sarkozy påpeker hele tiden at det er tvingende nødvendig for den franske økonomien at folk står lenger i arbeid. Men han har store problemer med å få gehør for det blant folk flest. (©NTB)