FÅR IKKE FØLGER: Professor Eifring tror ikke at fredsprisen vil føre til problemer for norsk næringsliv, som vil inn på det gigangtiske kinesiske markedet:
FÅR IKKE FØLGER: Professor Eifring tror ikke at fredsprisen vil føre til problemer for norsk næringsliv, som vil inn på det gigangtiske kinesiske markedet:

Kina-ekspert: – Tror ikke prisen får følger for næringslivet

Professor i kinesisk mener fredspristildelingen til en kinesisk opposisjonell har stor betydning i Kina, men liten effekt på handelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvor Eirfring er professor i kinesisk ved Universitetet i Oslo. Han har god kjennskap til det kinesiske samfunnet. Eifring sier fredspristildelingen til en kinesisk opposisjonell har stor betydning:

– Jeg vil tro at den for mange er en stor oppmuntring. Det ser vi allerede på blogger og andre uformelle fora i Kina. Men lokket ellers ligger jo ganske tett på sånn at på kort sikt kommer det ikke til å være noen synlige endringer av dette, sier Eifring til tv2nyhetene.no.

Avlyste møte

Kina varslet kort tid etter fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo, at prisen ville skade forholdet mellom Norge og Kina.

Mandag ble det kjent at Kineserne avlyste et møte mellom den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål og norges fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap). Ifølge ambassaden i Beijing er avlysningen knyttet til fredsprisen, opplyste Berg-Hansen fra Kina.

– Rammer ikke næringslivet

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) påpeker at fredsprisen må regnes som en del av Norges profil i utlandet, men understreker viktigheten av å få overbevist kineserne om at komiteen er helt uavhengig fra norske myndigheter.

Professor Eifring tror ikke at fredsprisen vil føre til problemer for norsk næringsliv som vil inn på det gigangtiske kinesiske markedet:

– På lang sikt, nei. Kineserne lar ikke sånne ting ødelegge for langsiktige økonomiske interesser, verken for seg selv eller andre, sier han.