81 fengselsansatte banket opp

81 ansatte i norske fengsler har hittil i år blitt banket opp på jobb, en økning på 112 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Kriminalomsorgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fulle fengsler, flere psykisk syke og flere utenlandske fanger får skylden for økningen, skriver Aftenposten.

– Jeg er svært bekymret. Vi ser en kraftig økning, sier hovedverneombud for Kriminalomsorgen, Mette Salicath.

Regjeringen er også bekymret.

– Det er ingen tvil om at et høyt belegg i fengslene er en utfordring for oss. Vi er veldig på vakt overfor hvilke følger dette får for en travel hverdag, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet.

Han sier at regjeringen tar det høye antallet voldssaker på alvor.

– Regjeringen har i år opprettet en ekstra klasse ved Kriminalomsorgens utdanningssenter, og fra september har Oslo fengsel fått 41 nye elever for å avhjelpe situasjonen. I tillegg er det bevilget penger i statsbudsjettet for 2011 for å bygge et nytt aktivitetsbygg. Oslo er et gammelt fengsel, og et nytt aktivitetsbygg vil gjøre situasjonen betydelig bedre, sier han.

Ved Oslo fengsel var det i august tre voldsepisoder på to uker. I en av episodene ble en betjent angrepet av fanger i luftegården. Han pådro seg alvorlige skader.

98 prosent av cellene ved Oslo fengsel er alltid fulle. Til sammen har fengselet 401 fanger. 242 av dem er utenlandske statsborgere fordelt på 57 nasjonaliteter.

Fengselets tillitsvalgte, Trond Pettersen, forteller at flere innsatte verken har tilbud om jobb, skole eller andre aktiviteter, blant annet på grunn av omfattende språkproblemer, sikkerhetsrutiner og kommunikasjon. (©NTB)