VIL FØLGE FINLAND: LHL mener vi bør gjøre som finnene og ha som mål at landet skal være røykfritt innen 2040. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
VIL FØLGE FINLAND: LHL mener vi bør gjøre som finnene og ha som mål at landet skal være røykfritt innen 2040. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

LHL vil ha røykfritt Norge

Norge bør gjøre som Finland og gå inn for å bli fullstendig røykfritt, mener Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge får stadig færre røykere og særlig har andelen blant de unge falt de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå. Men det er ikke nok at én av fem mellom 16 og 74 år røykte daglig i fjor og at 6 prosent i samme aldersgruppe snuste daglig. Andelen må bli enda lavere, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL til Vårt Land.

Mer å hente

– Vi har et jevnt godt arbeid, og kan i dag blant annet gå i butikken uten at tobakk ligger synlig ved kassen. Men politikerne både kan og bør føre en enda mer restriktiv politikk mot nikotin. Dette er et av de virkelig store folkehelseproblemene. Alle de store, alvorlige folkesykdommene i Norge, det vil si hjerte- og karsykdommer, lungesykdommer og kreft, har bruk av røyk og snus som meget viktige årsaker, sier Jahren.

Han oppfordrer norske myndigheter til å sette seg et lignende mål som Finland. Finland har innført verdens strengeste røykelov og skal innen 2040 være røykfritt.

Fyller statskassen

Hvis Norge hadde vært tobakksfritt i et helt år, ville staten ha gått glipp av 8 milliarder kroner i inntekter.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har overfor Vårt Land ikke hatt anledning til å svare på LHLs utfordring. (©NTB)