Hooligan (Foto: ROLAND MAGUNIA/AFP)
Hooligan (Foto: ROLAND MAGUNIA/AFP)

Hooligan-trend bekymrer politiet i England

Politiet i England innrømmer at en voksende gruppe med unge fotballbråkmakere skaper problemer.

Politiet i England er bekymret over at en ny og stor gruppe unge hooligans gjør seg bemerket rundt- og på fotballarenaer. Hendelser der unge bråkmakere er involvert har tredoblet seg siden 2007.

Forrige sesong ble det registrert 103 episoder, mot 38 i 2007.

Ifølge rapporter som BBC har fått er 290 tenåringer utestengt fra fotballarenaer i England.

- Bekymrer oss at de tar opp arven
Politiet hevder at problemet er størst i de lavere divisjonene der billettene er billigere og vaktholdet dårligere enn i Premier League.

Nivået på volden er ikke i nærheten av det som skjedde på 1970 og 1980-tallet, men the Association of Chief Police Officers (Acpo) ser et faresignal fordi flere og flere unge «fotballfans» er involvert.

Statistikk fra forrige sesong viser at 47 prosent av alle fotballrelaterte voldelige hendelser i England, Wales og Nord-Irland involverte ungdom.

- Hvis de allerede i ung alder lager bråk i sammenheng med fotball kommer vi til å slite med denne oppførselen i lang tid. Dette er noe vi er klar over. Det kommer opp nye bråkmakere som ikke var med på fotballvoldens «storhetstid». Det bekymrer oss at de unge tar opp arven på denne måten, sier Andy Holt i Acpo til BBC.

En av metodene for å bekjempe de unge som bare er ute etter trøbbel er lange utestengelser. Bråkmakerne utestenges fra arenaene og de kan stoppes hvis de prøver å komme seg til byen på kampdager. Den yngste som er blitt utestengt er bare 13 år gammel.

Hooligan (Foto: ROLAND MAGUNIA/AFP)
Hooligan (Foto: ROLAND MAGUNIA/AFP)

- En slåsskamp gjør dagen bedre
Brødrene Phil og John er rundt 20 år. John ble utestengt for første gang da han var 17 år. De er begge Coventry-supportere, men må holde seg unna fotballkamper til de er rundt 30. De ble tatt for fotballrelatert vold etter en kamp mellom Coventry og Leicester i 2008, der rundt 100 fans barket sammen.

De er stolte av å være medlem av Coventry Legion og ble rekruttert da de var 14 år gamle.

- Hooligans er kanskje ikke ekte fans for alle, men vi er på hver kamp. Hvor er du? Vi er forberedt på å slåss selv om det blåser, snør eller regner. Vi vil slåss for Coventry City hele sesongen, sier én av brødrene.

Tom er 19 år gammel og Derby-supporter. Han ble involvert tidlig i tenårene og er nå utestengt fra nesten alle arenaer i England.

- Hvis noe skjer, så skjer det. En slåsskamp har en tendens til å gjøre dagen bedre. Da har vi noe å snakke om. Jeg har sett kniver, biljardkøer, stoler - alt. Jeg har sett alle våpen du kan tenke deg. Jeg kan ikke nærme meg en arena seks timer før kamp. Jeg må levere inn passet mitt hver gang England spiller bortekamp, samt at passet må inn en uke før store mesterskap. Men jeg angrer ikke på noe jeg har gjort.