Lederen av Den Norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland
Lederen av Den Norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland

Thorbjørn Jagland: – Lett avgjørelse

– Men jeg blir nødt til å forsvare den, sier Jagland om årets Nobels Fredspris, som går til Liu Xiaobo

– Jeg er spent, men jeg er veldig fortrolig med det vi har gjort, sier lederen av Den Norske Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland til God morgen Norge

Han mener det er en av de letteste avgjørelsene komiteen har tatt. Men..

– Jeg tror jeg blir nødt til å forsvare avgjørelsen.

Liu Xiaobo, født i 1955, har lenge kritisert Kinas kommunistiske parti for brudd på menneskerettighetene. Han var blant annet en del av demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989 som endte i en massakre, men han har selv aldri oppfordret til vold.

Den 25. desember i fjor ble han dømt til 11 års fengsel for å underminere den kinesiske regjeringens autoritet.

Han ble nominert til Fredsprisen den 18. januar i år av flere tidligere fredsprisvinnere, som Dalai Lama og Desmond Tutu.

– Må se det store bildet

– Vi må se om det er noen nye trender vi kan støtte. Om det er noen personer som har det vanskelig og har kjempet som vi ønsker å gi en stemme til. Er det noen som har gjort noe ekstraordinært for å endre situasjonen i verden?, sier Jagland, og sikter til fjorårets fredsprisvinner Barack Obama.

OBAMA PÅ NORSK: «For Alfred Nobel: Skål», avsluttet Barack Obama sin festtale med under middagen på Grand Hotel torsdag kveld. (Foto: TV 2)
OBAMA PÅ NORSK: «For Alfred Nobel: Skål», avsluttet Barack Obama sin festtale med under middagen på Grand Hotel torsdag kveld. (Foto: TV 2)

– I år er jeg også sikker på at vi har gjort det riktige utifra situasjonen vi har i verden. Akkurat som i fjor. I år ble det veldig tidlig klart for meg at det måtte gå denne veien, legger han til.

Jagland mener at Nobelkomiteen er nødt til å se på det store bildet.

– Personlig er jeg for at prisen går til en som baner ny vei, en som kjemper for noe, som tør å gjøre noe alle andre ikke ville ha gjort. Prisen bør gå til noen som står midt i kampen, sier Jagland.

Jagland forsvarer Obama

Prisen i 2009 var høyst kontroversiell og mange mente, og mener fortsatt, at Barack Obama ikke har gjort seg fortjent til den enda. En av dem er Ivar A. Iversen, debattredaktør og påtroppende utenrikssjef i Dagsavisen. Jagland forsvarer avgjørelsen.

– Jeg føler at det er like riktig nå som det var den gangen. Han fikk prisen fordi han ville diskutere noe Bush aldri ville gjøre, nemlig å diskutere våpenskjoldet over Europa, sier Jagland.

Jagland mener dette var vesentlig, siden det var Russlands krav for å starte forhandlinger om de strategiske atomvåpnene rettet mot Europa.

– Nå har vi en omfattende avtale om reduksjon av atomvåpnene. Bare det er nok til Nobels Fredspris, sier Jagland. Kunne man ikke gi pris for noe slikt, så kunne Nobelkomiteen bare ha pakket sammen, sier Jagland.

Iversen er ikke helt enig, og mener den kom litt vel tidlig.

– Det er klart at avtalen med Russland var viktig. Men på andre viktige områder som midtøsten og Guantanamo-leiren har han fortsatt ikke levert. Dessuten er han fortsatt i krig i Afghanistan.

Det gjenstår å se om årets Nobels Fredspris blir like omstridt som i fjor.