Arild Stavrum og Aslak Sira Myhre
Arild Stavrum og Aslak Sira Myhre

Arild Stavrum: – Norge har ikke råd til noe feilskjær

Arild Stavrum advarer å tro at det er nok med uavgjort mot Kypros borte

I dag spiller det norske fotballandslaget mot Kypros på Antonis Papadopoulos stadion i Larnaca. Vinner Norge, blir det ni poeng på tre kamper, og enda et steg nærmere EM-sluttspillet i Polen og Ukraina.

Arild Stavrum, tidligere fotballspiller og trener, mener det er farlig å tro at Norge har råd til et tap eller uavgjort.

– Jeg synes det er viktig å vinne en slik kamp som Kypros, fordi feilskjæret kommer gjerne mye senere i kvaliken. Vi skal jo spille veldig tøffe kamper i Portugal og Danmark. Kypros er nøkkelen, sier han til God morgen Norge.

Halvveis i mål etter en seier

Aslak Sira Myhre er fotballentusiast og for tiden sjef for Litteraturhuset. Han er enig med Stavrum.

– Hvis vi skal vinne puljen, noe vi har en god sjanse til etter de to første kampene, så må vi slå Kypros borte. Hvis vi faktisk gjør det så ligger vi godt an. Da har vi ni poeng på tre kamper, halvparten av det vi trenger for å vinne pulja, mener han, og legger til:

– Den gruppen er litt spesiell. Alle kampene er egentlig like viktige.

Det største usikkerhetsmomentet med kampen er ifølge Stavrum de mange ukjente fotballspillere på det kypriotiske landslaget.

– Hele stallen er fra Kypros hjemlige liga. Landslaget deres har gjort det mye bedre de siste årene, de er blitt knallhardt organisert. De har klatret fra 113 til 43. plass på FIFA-rankingen, de er vanskelige å slå, sier Stavrum, og sikter til 4-4 i siste kamp mot Italia.

Har troen på Drillo

– De vinner og scorer mange mål mot gode fotballag. Det som er interessant, at de vinner på samme måte som Norge - At de er kollektivt mye bedre enn summen av enkeltspillerne deres. Hvis vi skal tro på Drillo, noe jeg forresten gjør, så møter vi et lag som spiller veldig likt Norge, offensivt sett. De kommer med mye folk i overganger, men de kommer ikke til å spille særlig defensivt. Dessutten har de et gammelt markeringsforsvar. Backene vil følge etter dee norske vingene, så er dette nøkkelen, sier Myhre.

– Det er viktig at de norske midtbanespillerne og backene klarer å utnytte dette, legger han til.

Carew mindre viktig

Stavrum anser ikke John Carew som like viktig som for tre-fire år siden, og sikter til hans mange skader i det siste.

– Etter å ha sett Moa i Bundesligaen, så tror jeg at han er hakket bedre enn Carew for øyeblikket. Men det er en styrke for Norge at vi ikke er SÅ avhengige av Carew, mener Stavrum.

– Hadde jeg vært landslagstrener, Gud forby, så ville jeg ha latt Moa starte. Men jeg tror likevel at Drillo starter med Carew, siden han er mye bedre enn Moa som oppspillspunkt, føyer Myhre til.

Stavrum synes også det er utrolig at kritikken om spillestilen til Drillo har igjen kommet opp.

– Norge er nå på 12. plass på FIFA-rankingen. To tusen nordmenn har dratt til Kypros for å se kampen. Sist Norge spilte mot Kypros var det knapt tusen tilskuere totalt. Entusiasmen for landslaget er enorm for tiden, påpeker han.