hummer (Foto: TV 2/Erik Manshaus)
hummer (Foto: TV 2/Erik Manshaus)

Hummer, østers og krabbe!

Bli med på hummersafari, østersdykking og krabbefiske på svenskekysten.

Forrige helg gikk startskuddet for årets hummerfiske både i Norge og Sverige. Vi dro over grensen på jakt etter hummer, østers og krabbe.

Skaldjursresan

Høsten er høysesong for skalldyr, det er nå de er på sitt beste. Derfor har flere kroer og restauranter i Bohuslän i Sverige gått sammen og laget noe som kalles Skaldjursresan. I perioden 15. - 31. oktober kan man være med å fange, se og spise Bohusläns såkalte «Big Five»; hummer, østers, kreps, reker og krabbe.

– Målet med Skalldyrsreisen er å vise turister at det er fint å feriere ved kysten året rundt. Tenk å nyte det man selv har vært med og fanget, sier Anders Nykvist ved Sea Lodge Smögen

smogen
  (Foto: TV 2/Erik Manshaus)
smogen (Foto: TV 2/Erik Manshaus)

Hummersafari.

Strömstad, Kosterøyene, Fjällbacka, Tanumstrand, Grebbestad og Smögen er alle kjente småsteder langs Bohuslänkysten. Med Skaldjursresan har man også klart å gjøre høsten i skjærgården attraktiv.

Sixten Söderberg har fisket hummer i 50 år, og synes det er like spennende hvert år.

– Det er trävligt på sjøen, sier Söderberg. Men det er bra at fiske er regulert, slik at hummeren ikke forsvinner.

sixten (Foto: TV 2/Erik Manshaus)
sixten (Foto: TV 2/Erik Manshaus)

I Sverige har man siden midten av 80-tallet ikke hatt lov til å beholde hummer med rogn. Dette har gjort at bestanden har vært stabil. I Norge overfisket man lenge hummeren, og den var i ferd med å bli uttryddet.

Nye regler har ført til at bestanden er på vei opp igjen. Blant annet er minstemålet økt til 25 cm og man kan ikke beholde hummer med rogn utenpå. Men hummer er dyrt.

– Her kalles den for svarte gull. 750 kr kiloen er ikke uvanlig på starten av sesongen, sier Söderberg.

Lengre sesong i Sverige

I Sverige kan man fange hummer fra slutten av september til slutten av april.

I Norge er sesongen vesentlig kortere. På kyststrekningen fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane fylke er det tillatt å fange hummer i perioden fra 1. oktober til og med 30. november. Fisketiden for resten av landet er frem til og med 31. desember.

Østersdykking i Grebbestad

Per og Lars Karlsson driver Everts Sjöbod i Grebbestad. Her kan man også være med på hummerfiske, og her finnes også mesteparten av Sveriges ville østers.

– 90 prosent av alle østers i Sverige finner man her i Grebbestad, sier Per Karlsson ved Everts Sjöbod.

Karlsson liker østersen best naturell, men sier at noen foretrekker den med noen dråper sitron på. Annet tilbehør er champagne.

– Men prøv porter-øl også, sier Karlsson. Den utfyller østersen bra.

skjell
  (Foto: TV 2/Erik Manshaus)
skjell (Foto: TV 2/Erik Manshaus)

Les også: Sørlandets eneste funkis-hotell

Les også: En perle på Nordmøre