Adam Larsen Kwarasey (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
Adam Larsen Kwarasey (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

- Larsen Kwarasey debuterer for Ghana innen ett år

Strømsgodsets keepertrener, Thomas André Ødegaard, oppfordrer sin elev om å velge Ghana.

Strømsgodsets unge keeper, Adam Larsen Kwarasey (22), har fått ghanesisk pass og avventer bare klarering fra FIFA før han kan kalles inn til Ghanas landslagstropp.

Unggutten selv stiller seg positiv til å representere farens hjemland.

Les mer: Godset-keeperen fikk ghanesisk pass

Ødegaard: - Velg Ghana
Keepertrener i Strømsgodset, Thomas André Ødegaard, er ikke i tvil om at Larsen Kwarasey bør ta sats dersom sjansen til landslagsspill for Ghana byr seg.

- Jeg skjønner det veldig godt hvis han velger Ghana. Han er ung og har 10-15 år foran seg som keeper. Det er bedre å prøve seg for Ghana nå og kanskje få være med på VM-sluttspill og andre store opplevelser, enn å gå å vente på landslagsplass for Norge. Jeg tror han har større muligheter til å komme med i det ghanesiske landslaget enn det norske, sier Ødegaard til TV 2 Sporten.

Ødegaard vil ikke si om han mener det vil være et stort tap for det norske landslaget.

- Det må være opp til landslagsledelsen å vurdere, men jeg tror han vil være en veldig god keeper om to år.

Kan bli kalt inn i oktober
Overfor Drammens Tidende bekrefter sisteskansen at han har bestemt seg for å velge Ghana over Norge om han får muligheten.

- Jeg har gått mange runder med meg selv, og jeg har bestemt meg for å velge Ghana. De har et godt landslag som det ikke er noe tull med. Jeg har familie derfra, og har et godt forhold til landet. Jeg føler dette er en god sjanse for meg, og ser veldig positivt på det, sier SIFs førstekeeper.

Han forteller at papirarbeidet hos FIFA er i ferd med å gå i orden og at han kan komme til å bli kalt inn til Ghanas tropp allerede i oktober.

- Jeg kan være aktuell for en tropp fra midten av oktober, sier han.

Tror på snarlig Ghana-debut
Adam Larsen Kwarasey har vært bunnsolid for drammensklubben i årets sesong og har utkonkurrert utfordreren Lars Stubhaug, som kom fra Everton før sesongen.

Ødegaard skryter av sin elev i Strømsgodset.

- Adam har prestert jevnt godt og er i utvikling hele tiden. Vi er veldig fornøyd med ham og han blir bare bedre og bedre, helt i tråd med filosofien her i Godset. At alle spillerne skal være bedre på høsten enn de var da sesongen startet. Han og Lars Stubhaug er en veldig fin keeperduo.

Tror du at Adam Larsen kan utkonkurrere Richard Kingson og spille seg til landslagsplass for Ghana?

- Ja. Hvis Adam fortsetter utviklingen som han har nå, så tror jeg at han står landskamp for Ghana innen ett år.

Thorstvedt: - For ustabil
TV 2s fotballekspert og tidligere landslagskeeper, Erik Thorstvedt, er klar på at han ikke mener at Larsen Kwarasey ikke har det som skal til for å bli et fremtidig førstevalg mellom stengene på det norske landslaget.

- Foreløpig så er det ikke det. Han er ennå langt unna landslagsdiskusjonen. Han er en ung og bra keeper, men det er ikke mye som tyder på at han blir den neste store eneren i det norske målet, mener Erik Thorstvedt.

Thorstvedt er ikke i tvil om at talentet er der, men mener at 22-åringen fortsatt har for mange svakhetstegn.

- Generelt er han en veldig bra keeper. Han gjør noen syke redninger av og til, men så har han hatt en litt høy feilprosent. Men han har forbedret seg denne sesongen. Jeg ble overrasket over at han fikk tillit etter at Lars Stubhaug (reservekeeper i Godset) leverte en kjempegod kamp mot Stabæk i Telenor Arena. Men det er jo trenerne som ser han i aksjon dag ut og dag inn så de har et bedre vurderingsgrunnlag enn meg.

Erik-Thorstvedt
Erik-Thorstvedt

- Gøy og spennende
Thorstvedt tror at Larsen Kwarasey også har et stykke igjen før han kan få en plass på Ghanas landslag.

- Ghana er et stort fotballand og konkurransen om landslagsplass er hard, men det blir spennende og gøy dersom vi får en ghanesisk landslagskeeper i Tippeligaen. Likevel tror jeg at det fortsatt er et lite stykke igjen før han er aktuell for Ghanas landslag. Når det er sagt, så er vel Ghanas førstemålvakt (Richard Kingson) Blackpools tredjekeeper, så det kan hende at det er muligheter.

Olsen: - Har fint potensial
TV 2-ekspert og tidligere toppkeeper, Frode Olsen, deler Thorstvedts mening om at Adam Larsen Kwarasey fortsatt har et godt stykke igjen før han kan være aktuell for Norges A-landslag.

- Foreløpig er det ikke et stort tap for Norge. Han har alltid hatt fint potensial, men det er nok mange flere foran i løypa med tanke på landslagsplassen per i dag. Men på sikt kan han utvikle seg til å bli aktuell.

Olsen lot seg imponere av Ghanas førstekeeper Richard Kingson under sommerens VM, men sier at han vet for lite om keeperstanden i Ghana for å kunne uttale seg om Larsens Kwarasey Ghana-sjanser.

Frode Olsen
Frode Olsen

- Kan bli en toppkeeper
Den tidligere Sevilla-keeperen har imidlertid latt seg imponere av hvordan Larsen Kwarasey har taklet konkurransen fra den tidligere Everton-keeperen Lars Stubhaug.

- Han har hevet seg fra fjorårssesongen og tok opp kampen med Lars Stubhaug som kom fra Everton i vinter på en bra måte. Det vitner om kvalitet at han ofte hever seg når det gjelder. Fortsatt må han jobbe med å forbedre feltarbeidet og fotarbeidet. Fortsetter han å jobbe hardt er det ingenting som taler imot at han kan bli en toppkeeper.