NYTT OVERGANGSYSTEM: Sepp Blatter og FIFA innfører et nytt elektronisk overgangsystem. (Foto: JENNY EVANS/EPA)
NYTT OVERGANGSYSTEM: Sepp Blatter og FIFA innfører et nytt elektronisk overgangsystem. (Foto: JENNY EVANS/EPA)

FIFA lanserer nytt overgangssystem

Alle internasjonale overganger må gjennom FIFAs nye overgangsystem fra og med i dag.

Det nye systemet Transfer Matching System (TSM) har vært prøvd ut i 18 land siden 2008, men skal nå gjelde for alle internasjonale overganger.

Systemet skal gjøre det enklere for FIFA å forhindre hvitvasking av penger gjennom fotballen, gjøre det lettere å beskytte mindreårige og gi bedre innsyn i overganger.

- Dette er historisk for fotballen. TSM er et forholdsvis enkelt online system, men det kommer til å ha en enorm innvirkning på internasjonale overganger. Det viktigste er at hver overgang blir mye mer oversiktlig, og vil hjelpe oss i kampen mot hvitvasking av penger og overganger som involverer mindreårige, sier FIFA president Sepp Blatter til FIFAs egne hjemmeside.

Må rapportere alle former for eierskap
Som en følge av det nye systemet må klubber nå rapportere en hver form for eierskap av spillere, for å forhindre situasjoner som den som oppstod rundt Carlos Tevez og Javier Mascherano i West Ham.

Systemet vil også automatisk stoppe alle overganger som ikke blir fullført innen overgangsfristen. Mannen med ansvaret for det nye systemet, Mark Goddard, sier i en pressekonferanse:

- Det er ikke lengre lurt av klubber å prøve å vente til siste øyeblikk for å kjøpe spillere. De siste to årene har vi sett klubber som Real Madrid gjøre sine innkjøp i de to første ukene av overgangsvinduet.

Krever detaljerte opplysninger
TSM krever også at over 30 forskjellig opplysninger for hver enkel overgang må inn i systemet for at den skal bli godkjent av FIFA.

Opplysninger om spillere, klubber og alle detaljer rundt betalinger som summer, tidspunkt og bankopplysninger, sammen med alle opplysninger om agenter involvert i overgangen og betalinger til dem, må registreres i TSM før en spiller kan bytte klubb.

Systemet vil også holde styr på individuelle spillere, slik at riktig kompensasjon blir betalt til klubber som trener unge spillere for så å selge dem videre.

Klubber som unnlater å sende inn alle dokumenter, eller sender uriktige opplysninger, kan bli straffet med bøter og poengstraff av FIFA.