PR TRIKS: På en sandbanke i Iveland kommune, langt fra is og fjell, ligger kilden flaskevannet Voss markedsfører som en av Norges reneste. Den samme kilden er drikkevannet til kommunen og brukes av innbyggere til alt fra bilvask og tannpuss til å skylle ned i toalettet og koke poteter. (Foto: Montasje  / TV 2)
PR TRIKS: På en sandbanke i Iveland kommune, langt fra is og fjell, ligger kilden flaskevannet Voss markedsfører som en av Norges reneste. Den samme kilden er drikkevannet til kommunen og brukes av innbyggere til alt fra bilvask og tannpuss til å skylle ned i toalettet og koke poteter. (Foto: Montasje / TV 2)
VOSSHoved
VOSSHoved

«En kilde i uberørt natur i Sør-Norge, beskyttet mot forurensning av lag med fjell og is»

Her er kilden flaskevannet «Voss» markedsfører som en av planetens reneste. I kveld kl. 22.40 sender TV 2 dokumentaren om flaskevannets dristige plan for merkevarebygging.

Konkurransen i flaksevannbransjen er knallhard. Mandag sendes Dokument 2-filmen «En dråpe luksus» hvor det ses nærmere på hvordan tøff merkevarebygging har gjort det mulig å selge flaskevann til en svært dyr literpris.

Se dokumentaren «En dråpe luksus» på TV 2 mandag klokken 22.40.

«Verdens reneste vann»

Helt siden starten i 1998 har Voss Water blitt omtalt som en suksesshistorie, selv om de i store perioder har slitt med dårlig økonomi og investorene har tapt hundrevis av millioner.

Voss har klart å selge hva de kaller «en av de reneste vannkilder som til nå er funnet på planeten».

vossRenkildeNETT2 (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
vossRenkildeNETT2 (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
Kjøperne har vært bedrifter og luksushoteller i store deler av verden. Literprisen på Voss ligger i dag rundt 70 kroner.

På sine nettsider forteller Voss Water at vannkilden ligger «beskyttet mot forurensing, under lag av fjell og is - og som ifølge dem produserer rent vann, ulikt noe annet».

Springvann

Men den såkalte Vosskilden ligger ikke på Voss, men i Iveland kommune, nord for Kristiansand – langt fra is og fjell. Store Sandrib i innsjøen Ogge, hvor Voss tappes, ligger derimot på en sandbanke. Tett til innsjøen går Sørlandsbanen, og det ligger flere hytter i området.

Vannet fra innsjøen Ogge kommer i rør både til det kommunale vannverket og til Vossfabrikken. Det betyr i realiteten at Voss-vannet er fra samme vannkilde som det innbyggerne i Iveland tapper i springen, vasker bilen med og bruker til å skylle ned i toalettet.

VossVannslangeNETT (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
VossVannslangeNETT (Foto: Robert Reinlund/TV 2)

Voss reklamerer også med at vannet kommer fra en såkalt artesisk kilde. Artesisk kilde betyr at vannet presses opp av bakken uten bruk av pumper. Slikt vann kan oppfattes av mange å ha helt spesielle kvaliteter.

Ved vannkilden i Iveland finnes ifølge dokumentaren bare vanlige brønnpumper. Vannet strømmer ikke opp av seg selv, det må pumpes opp.

Sjefen i Voss, Jack Belsito, holder imidlertid fast på at det er artesisk.

Da vannet skulle lanseres i USA skjønte amerikanske reklameeksperter raskt at både navnene Iveland eller Store Sandribb, hvor vannet tappes fra, ikke ville selge vannflasker i USA.

Ifølge norsk regelverk skal imidlertid stedsnavnet stå på flasken for salg i Norge. Mattilsynet i Arendal har i flere år tatt opp navneproblemet med selskapet.

Ordføreren i kommunen, Ole Magne Omdal, kjenner historien om vannet godt. Han forteller til Dokument2 at kilden tidligere het Store Sandrib. Men etter at Voss Water tok kilden i bruk har han brukt ordførerens fullmakt til å omdøpe kilden til «Voss-kilden».

Navneendringen skal ha skjedd for ti år siden, men Statens kartverk har ennå ikke registert navneendring på sandbanken i Iveland. Dokumentarskaperene får også bekreftet av Voss Water at kilden ikke er døpt om.

Daglig leder av Voss Water, Jack Belsito, mener ikke navnebruken er forvirrende.

– Det er i alle fall ikke forvirrende for oss, sier han til Dokument2 og legger til:

– Jeg bruker ikke mye tid til å tenke på dette.

– Blir bekymret

Knut Brundtland har vært styreleder og administrerende direktør i Voss selskapet. Han er Gro Harlem Brundtlands sønn og regnes som en mektig mann i norsk næringsliv.

VossBrundtlandNETT (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
VossBrundtlandNETT (Foto: Robert Reinlund/TV 2)
I januar 2010 trakk han seg fra vervene i bedriften Voss, men er fremdeles stor aksjonær.

– I din tid som direktør solgte dere mange flasker der det sto at det var artesisk vann, er det riktig?

– Vannet kommer fra Vosskilden, det er en artesisk kilde, sier Brundtland.

– Er det det?

– Ja, det er min oppfatning, fortsetter han.

Veldedighet i Afrika

I kampen om kundene er det viktig å framstå med et godt omdømme.

I 2008 etablerte Voss Water stiftelsen Voss Foundation. Stiftelsen jobber med å skaffe rent drikkevann til kvinner og barn i Afrika. Knut Brundtland var styreleder og direktør da Voss selskapet etablerte Voss Foundation.

LES OGSÅ: Brundtland får pepper for vannprosjekt i Afrika

Voss Foundation hevder å ha en unik tilnærming til vannproblemene i Afrika.

Brundtlands nære venn, utenriksminister Jonas Gahr Støre, og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har begge deltatt på arrangementer knyttet til stiftelsen.

Se dokumentaren «En dråpe luksus» på TV 2 mandag klokken 22.40.