Eva Skøld Paulsen (Foto: TV 2 hjelper deg)
Eva Skøld Paulsen (Foto: TV 2 hjelper deg)

Saksøker Statens vegvesen etter mannens død

Eva mistet mannen sin i en motorsykkelulykke på en farlig vei. Nå går hun rettens vei for å få vegvesenet til å ta ansvar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.


I kveld fortalte TV 2 hjelper deg om Eva Skøld Paulsen som mistet sin mann Cato Paulsen i en motorsykkelulykke på en farlig vei i Gjerdrum i Akershus for to år siden.

Hele reportasjen ser du øverst i saken.

Se også: Eva får ingen uavhengig gransking av mannens død

Les også: Én person omkom og tre ble skadet i ulykke på denne broen. Myndighetene visste veien var for glatt, men gjorde ingenting

Les også: MC-føreren Svein Litschi var døden nær etter å ha truffet et hull i veien

Går rettens vei

Fordi ulykken skjedde på en fylkesvei, ble det for to uker siden tatt ut stevning mot Akershus Fylkeskommune og Mesta Drift AS som har ansvaret for vedlikeholdet av veien.

Statens vegvesen Region Øst er underlagt Akershus Fylkeskommune og er også den som har satt bort drift og vedlikehold av veiene til entreprenøren Mesta.

Familiens advokat mener at de har en god sak mot vegvesenet.

– På vegne av Cato Paulsens etterlatte mener jeg at det er gode holdepunkter for å nå frem med saken fordi det flere ganger ble varslet fra om trafikkfellen (hullet i veibanen ). Dette ble ikke utbedret på en tilstrekkelig måte og det ble ikke skiltet om faren, sier advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness og co til TV 2 hjelper deg.

Hadde blitt varslet

Både naboer og kommunen hadde varslet Statens vegvesen om den farlige veien flere ganger, men veien ble ikke utbedret før dagen etter dødsulykken.

– Jeg trodde jo det at vi som bor i Norge at når vi varsler om et hull i veien så må vi jo bli hørt, da tror vi at det kommer noen og ordner og asfalterer slik at den ikke er farlig. Men når ingenting blir gjort så kommer det til å skje igjen om og om igjen og det kan være en av oss, et av barna våre eller naboen eller hvem som helst, sier Eva Skøld Paulsen til TV 2 hjelper deg.

Hun mener at så lenge Statens vegvesen ikke innrømmer skyld, så kommer heller ingenting til å bli gjort for å bedre sikkerheten på norske veier. Dette er også grunnen til at hun nå går til sak mot Statens vegvesen.

– Min mann mistet livet og mine tre barn mistet faren sin, men vi må prøve å gjøre det slik at det ikke skjer andre, at ikke andre barn mister sin far og at ikke andre mister sin ektefelle fordi vegvesenet ikke kan gjøre en liten jobb som tar ti til femten minutter å gjøre, sier en opprørt Eva til TV 2 hjelper deg.

– Ulykken kunne vært unngått

Familien mener at dødsulykken kunne ha vært unngått.

– Dødsfallet kunne på en enkel måte ha vært unngått. Risiko for skade var betydelig og dette var kjent for Mesta og Fylkeskommunen, sier Lundin.

Får økonomisk støtte

Eva har fått økonomisk hjelp fra Landsforeningen for trafikkskadde som har valgt å gå inn med økonomisk støtte i denne saken i håp om å få en avklaring på hvilket organ som faktisk har ansvaret i trafikkulykker.

– Man må dessverre vente på pårørende som er sterke nok til å ta en slik sak for retten før vi kan få det til, og for å få avklart et erstatningsansvar og hvor dette skal ligge, sier assisterende generalsekretær i Landsforeningen for trafikkskadde Ingeborg Dahl-Hilstad, til TV 2 hjelper deg.

– En dom i denne saken vi kunne være noe man kan bruke for å sikre at ikke det unnlates å utbedre feil i vei senere, legger Dahl-Hillestad til.

Krever erstatning

Familien krever nå erstatning for tort og svie til gjenlevende ektefelle og tre barn. Kravet er foreløpig stipulert til kr 300 000 til hver. Det er foreløpig usikkert når rettsaken vil starte.

– Jeg vet ikke om når hovedforhandlingen vil gjennomføres. Fylkeskommunen og Mesta er gitt pålegg om å inngi tilsvar til stevningen, sier Lundin.

Forskjellige oppfatninger

Da TV 2 hjelper deg møter administrerende direktør i Akershus fylkesavdeling Nils-Erik Bogsrud i Statens vegvesen i forbindelse med reportasjen spør vi om hvorfor dette hullet i veien ikke hadde blitt asfaltert før dødsulykken.

– Det er jo en tragisk ulykke som skjedde i Gjerdrum og nå er det forskjellige oppfatninger av hva som virkelig skjedde. I og med at det er bebudet rettsak så vil jeg ikke gå for langt inn i detaljene rundt denne ulykken, men selve hullet ble reparert. Det som gjenstod var å legge på asfalt, men det er uenighet om denne motorsyklisten kjørte over denne forsenkningen, eller ikke, sier Bogsrud.

Ingen varselskilt

TV 2 hjelper deg prøver likevel å få et svar på hvorfor hullet ikke ble asfaltert kjapt, eller hvorfor det i hvert fall ikke ble satt opp noe varselskilt.

– Entreprenøren hadde gjort mesteparten av jobben, men hadde da ikke gjort det aller siste nemlig å legge på asfalten så det ble en forsenkning i utkanten av veien, men jeg tror ikke jeg kan gå noe dypere inn i det ut i fra at det her er bebudet at det blir rettsak rundt akkurat denne saken, avslutter Bogsrud.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter