Mureen Mmadu (Foto: Frode Olsen)
Mureen Mmadu (Foto: Frode Olsen)

Fotballen reddet henne fra et liv i fattigdom

Nå drømmer Kolbotn-spilleren Maureen Mmadu at andre skal oppleve den samme gleden

En iskald vind feier inn over Sofiemyr. Den biter i ansiktene til de 139 menneskene som har møtt opp for å se Kolbotn-Donn i Toppserien. Banen er i elendig forfatning. Åpne sår og høyt gress gjør at spillerne må brøyte med seg ballen fremover i angrep.

Kolbotn-laget består stort sett av yngre jenter. De blonde hestehalene danser i takt med angrepsmønsteret til hjemmelaget. Etter elleve minutter ligger ballen i nettet bak en sjanseløs Donn-keeper. Det går ikke lang tid før åtte tenåringer ligger i en haug oppå hverandre og feirer. De smiler og skriker av glede. De leker.

Maureen Mmadu kommer snikende innpå haugen. Midtbanespilleren gir et forsiktig klapp på skulderen til målscoreren. Hennes afrikanske opprinnelse gjør at hun skiller seg tydelig ut fra de øvrige spillerne. Men det er ikke bare hudfargen som gjør henne annerledes. Man kan se det tydelig i ansiktstrekket hennes. For Mmadu er fotball ramme alvor.

På et tidspunkt sørget talentet hennes for at hun kunne rømme de fattige gatene i Nigeria. Til fordel for tryggheten i Norge.

Maureen 1 (Foto: Frode Olsen)
Maureen 1 (Foto: Frode Olsen)

Tre hvite menn
Mmadu er den mest meritterte aktive fotballspilleren i norsk toppserie. Hun har deltatt i fire VM-sluttspill, to OL og har hele fem afrikanske mesterskap i ryggsekken.

35-åringen har 102 A-landskamper for Nigeria, men det var en ubetydelig turnering i 2001 som skulle vise seg å bli endringen i hennes liv.

Mmadu ble kåret til turneringens beste spiller og etter finalen forteller hun om et spesielt møte.

- Da vi hadde mottatt premiene fikk jeg beskjed om at tre hvite menn ønsket å prate med meg, sier hun.

Jeg ler litt av betegnelsen tre hvite menn, men spisser ørene for resten. En av dem var tysk og hadde forbindelser til Sandviken i Bergen. Han sa det var mulig å fikse et prøvespill.

- Jeg takket ja umiddelbart, sier Maureen.

Dermed gikk turen til Bergen for noe som også ble en helt spesiell opplevelse. Dette var nemlig andre gang i livet at Maureen kom i nærkontakt med snø. Første gang var da landslaget var på treningsleir i Nederland i 1999.

- Men da fikk treneren vår sjokk, sier Mmadu. Han avlyste alt og vi måtte sitte inne og kikke på det rare som falt fra himmelen, minnes hun.

Neste gang hun kjente på snø var under prøvespillet på Krohnsminde i Bergen. Selv om forholdene ikke var optimale tok det ikke lang tid før Sandviken-treneren ga beskjed om at hun ikke skulle tenke på å reise tilbake til Nigerias fattige gater. Siden den dagen har hun spilt fotball både i Norge og Sverige. Det har ikke alltid vært like enkelt.

Maureen 2 (Foto: Frode Olsen)
Maureen 2 (Foto: Frode Olsen)

Tøffe tak
Mmadu forteller om en vanskelig oppvekst. Hun mistet sin bror i ung alder, og forteller om søsteren også tragisk falt bort på grunn av blødninger etter en barnefødsel.

Maureen blir spak og snakker med lav stemme når hun omtaler de avdøde foreldrene. Det oppstår en kunstig pause i praten, før hun fortsetter.

- Vi har ikke samme helsevesen som i Norge. De ble syke. De gikk bort med feber, forteller hun.

Smilet kommer tilbake i det praten dreies mot fotball og den gjenlevende søsteren i Nigeria. Det er henne hun besøker når hun en sjelden gang er på besøk.

For tre år siden var Mmadu på besøk i Nigeria. Da startet hun et fotballakademi som i dag er hennes store lidenskap ved siden av jobben i Kolbotn. Drømmen er at en av spillerne ved akademiet en gang skal oppleve det samme som henne: Et bedre liv i andre omgivelser.

Trenger støtte
Mmadus fotballakademi består i dag av to fotballag. Et for gutter, og selvfølgelig et for jenter i alderen 13-19 år. Kolbotn-spilleren bruker 50.000 kroner i året av sin i utgangspunktet lave lønn. Pengene går til trenere og utstyr i Nigeria.

- Jeg ser hvor godt ungdommene har av å holde på med en sunn idrett. På akademiet kan de komme sammen under trygge omgivelser.

- Den store drømmen er at ett av lagene en gang i fremtiden skal delta i Norway Cup. På den måten er det muligheter for at en av dem kan vise seg frem og kanskje skape seg en fremtid eller gode år i et annet land med bedre forutsetninger, sier Maureen.

Og legger til:

- Men som i de fleste andre land er økonomien i Nigeria anstrengt. Det er vanskelig å finne noen som har økonomisk frihet til å være med på prosjektet. Jeg skal gjøre et forsøk her i Norge. Kanskje treffer jeg på noen som kan se verdien i å støtte fotballen utenfor Norges grenser. Kanskje møter jeg tre hvite menn en gang til i mitt liv, smiler hun.

Maureen pakker sekken med bildene fra Nigeria og gjør seg klar til å ta toget hjem til Ski kommune like utenfor Oslo.

- Jeg må hjem å sove. Det er viktig for en fotballspiller å være uthvilt før trening. Jeg må ta vare på kroppen for å være god nok for Toppserien i årene fremover, sier hun.

Maureen 3 (Foto: Frode Olsen)
Maureen 3 (Foto: Frode Olsen)